Så tar du bort en videobakgrund

När du redigerar ett videoklipp med en enkel bakgrund, eller en enkelfärgad bakgrund (dvs. en ”grön skärm”) är det enkelt att ersätta denna bakgrund med en annan bild eller ett videoklipp. Dagens redigeringsprogram gör det möjligt att ta bort videobakgrundslager i bara några få steg, vilket även är känt som ”keying”. Här nedanför beskriver vi hur du utför ”keying” av videoklipp med Final Cut Pro X.

På jakt efter ett perfekt videoklipp till din produktion?
Shutterstock har flera miljoner. Utforska vår samling.

1. Först måste du se till att videoklippet har en jämnt upplyst, jämn och enkelfärgad bakgrund. De bästa färgerna för infogning är oftast grönt och blått, men det går även att ta bort bakgrunder med andra färger.
  2. Därefter förbereder du ersättningsklippet på tidslinjen i Final Cut. Dra det från händelseavsnittet (events section) till projektet, tryck på E för att lägga till klippet och anslut sedan ditt första klipp genom att markera det och trycka på Q. Nu kopplas de två klippen ihop.

3. Gå därefter till filhanteraren ”Effekter” (eller öppna den genom att klicka på Command+5), klicka på avsnittet ”Keying”, och dra effekten ”Keyer” från filhanteraren till ditt originalklipp.

4. När du släpper upp musknappen kommer ”Keyer” automatiskt att försöka ta bort klippets bakgrund. De som har en professionell green screen-installation behöver inte göra mer, men de som videofilmar på hobbybasis i hemmet kan komma att behöva justera effektinställningarna.

5. För att justera ”Keyer”-parametrar trycker du på Command+4 för att öppna fönstret ”Inspector”, och klickar sedan på triangeln strax bredvid ”Keyer”-rubriken för att öppna effektens avancerade inställningar. Ett sätt att utvärdera hur bra denna ”Keyer” fungerade är att klicka på ”View” i ”Inspector”, vilket ändrar klippet till gråskala. Detta visar de exakta ställen där programvaran tog bort delar av bakgrunden. Om förgrunden har tydliga svarta markeringar, eller om bakgrunden har vita markeringar, kanske du behöver justera ”Keyer” för hand.

6. För att göra detta återgår du till ”Keyer”-inställningarna och anger ”Strength” 0. Därefter behöver du specificera vilka färgvärden du vill ta bort för att avlägsna videobakgrundens färger. Välj ikonen ”Sample Color”, och dra sedan ikonen över ett rent avsnitt av klippets bakgrund för att ta ett prov. För ännu bättre precision kan du klicka på ikonen ”Edges” och sedan dra en linje från bakgrunden till ditt motiv. Detta gör att motivets kanter förblir definierade, samtidigt som du tar bort så mycket bakgrundsfärg som möjligt.

7. Slutligen kan du justera reglaget för ”Spill Level” för att ta bort all bakgrundsfärg som spiller över på motivet. Om ”Spill Level” är för hög genererar det mindre smickrande färger på din bild, men om den är för låg kommer bakgrundsfärgen fortfarande att synas.