Så tar du bort en bakgrund i Photoshop

Det kan vara väldigt nyttigt att lära sig hur du tar bort en bakgrund i Photoshop om du vill placera ditt motiv på en ny arbetsyta. Du kan till exempel ha ett fantastiskt foto av en hund som springer omkring i en park, men du kanske bara vill använda hunden till en broschyr, eller vill placera hunden i en annan miljö (t.ex. yttre rymden). Photoshop gör det relativt enkelt att isolera vissa avsnitt av en bild, och med lite övning kommer du att kunna göra det på några minuter.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Ta bort enkla bakgrunder

1. Vanligtvis består en enkel bakgrund av en enda färg. När du har öppnat bilden i Photoshop, letar du upp lagerfönstret (det bör finnas till höger på skärmen). Just nu ska där endast finnas ett enda lager för din bild, och det heter antagligen ”Background”.

2. Högerklicka på lagret ”Background” och välj ”Layer From Background”. Ett nytt fönster öppnas med ett antal lageralternativ. Lämna allt som det är och tryck på OK. Nu ändras det lager som tidigare kallades ”Background” till ”Layer 0”, och du kan redigera lagret precis hur du vill.

3. Gå därefter till verktygspaletten och hitta verktyget ”Eraser” (Suddgummi). När du klickar på denna ikon och håller nere musknappen visas fler alternativ för suddgummi. Välj verktyget ”Magic Eraser”.

4. Nu ändras menyfältet längst upp så att det motsvarar inställningarna som gäller för ”Magic Eraser”. Du bör ange en toleransnivå på cirka 25, opacitet till 100 %, samt markera rutorna för ”Contiguous” och ”Anti-alias”.

5. När du klickar på din bilds bakgrund, kommer ”Magic Eraser” att radera allt som matchar bakgrundsfärgen. Några små områden kring objektets kontur kan dock fortfarande ha färg kvar, så du bör zooma in och rengöra de här sektionerna med verktyget ”Eraser”.

6. För att isolera den bild som återstår klickar du på ”Lasso”-verktyget och ritar en grov kontur runt den. Därefter trycker du på CTRL+Shift+J för att skapa ett nytt lager för denna specifika sektion. Nu kan du radera ”Layer 0” och spara din redigerade bildfil.

Ta bort komplexa bakgrunder

1. Det blir lite svårare att lära sig hur man tar bort en bakgrund i Photoshop när bakgrunden innehåller flera färger och former, men det är fortfarande ganska enkelt. I stället för verktyget ”Magic Eraser”i, ska du nu bekanta dig med ”Background Eraser”. Det här verktyget mäter färgen i mitten av penseln och tar sedan bort liknande nyanser när du använder suddgummit. Välj ”Background Eraser” genom att klicka på ikonen ”Eraser” och hålla musknappen nedtryckt.

2. Ta nu en titt på verktygsfältet för suddgummit längst upp på skärmen för mer avancerade inställningar. Välj en rund pensel som är tillräckligt stor för uppgiften, ange en toleransnivå på cirka 25, sampling till ”Continuous”, och ”Limits” till ”Find Edges”.

3. Eftersom verktyget ”Background Eraser” fungerar från mittkorset, kan du låta pekaren komma nära ditt motiv som möjligt. Klicka och dra runt motivet för att börja radera bakgrunden. Så länge mittkorset inte går över kanten bör det se perfekt ut. Du vet att det fungerar när bakgrunden ersätts med ett rutmönster.

4. När du har suddat ut de finare detaljerna och ditt motiv har isolerats från bakgrunden, kan du växla till ett större suddgummi för att bearbeta den bakgrund som återstår. Du kan även använda ”Lasso”-verktyget för att skapa ett nytt lager till ditt motiv. Spara ditt arbete som en ny bildfil och använd den sedan i dina kommande projekt!