Så reducerar du storleken på en jpeg-fil

JPEG (uttalas ”jay-peg”) är det vanligaste bildformatet på internet, vilket gör det möjligt för fotografer och grafiska designers att skicka filer som bibehåller sin kvalitet utan att vara för stora. JPEG-standarden, skapat av Joint Photographic Experts Group, lanserades först 1992, vilket lade grunden till hur vi delar och sprider bilder idag.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Det är viktigt att lära sig hur du reducerar storleken på en JPEG-fil, framför allt när du skickar en sådan via e-post eller sociala medier. Med en högre upplösning kommer bilden att ha fler pixlar, och lägger till detaljer som är mest tydliga när bilden ses i full storlek. Detta ökar dock även filstorleken, vilket kan vara problematiskt när du ska skapa webbvänligt material.

I allmänhet är en upplösning på 70 pixlar per tum tillräckligt för digitala behov. Innan du bestämmer filstorlek är det viktigt att tänka på hur bilden ska användas. Om bilden till exempel bara ska visas som en miniatyrbild, finns det ingen anledning att slösa bort lagringsutrymme genom att ladda upp en högupplöst fil på webben. Nedan beskriver vi hur du reducerar storleken på en JPEG-fil på Windows och Mac.

För Windows

1. Starta MS Paint: Varje Windows-användare har lekt med Paint, ett roligt program som du kan använda för amatörteckningar och abstrakt konst. Många känner dock inte till att Paint även kan ändra bilders storlek och justera deras upplösning. Det är enkelt att göra! Navigera först till Paint genom att klicka på ”Start”, ”Alla program” och sedan ”Tillbehör”. Det spelar ingen roll om din dator har Windows 95 eller Windows 10 — en version av Paint finns redan på ditt operativsystem.

2. Hitta alternativet ”Ändra storlek”: För att ändra storleken på en bild går du till fliken ”Hem” och letar upp rubriken ”Bild”. Där ska finnas ett alternativ för ”Ändra storlek”. När du klickar på det visas en ny dialogruta med mer avancerade inställningar. Innan du justerar storleken eller antalet pixlar, är det viktigt att du markerar rutan ”Bibehåll bredd-höjd-förhållande” för att bildens dimensioner ska förbli intakta.

3. Justera upplösningen: Utöver att justera bildens storlek med en visst antal procent, kan du också ändra upplösningen. Klicka bara på ”Pixlar” och bestäm hur många pixlar per tum som du vill ha för den mindre JPEG-filen.

4. Spara en ny version: Om du är nöjd med dina nya storleksinställningar väljer du ”Spara som” på huvudmenyn. Vi rekommenderar att du sparar en ny version av bilden ifall du vid ett senare tillfälle behöver använda originalfilen.

För Mac

1. Starta Preview: Varje Mac med OS X har en version av Preview förinstallerad. Detta behändiga program låter dig visa och redigera bildfiler, så det är perfekt lämpat för att ändra storlek på en JPEG-fil. Öppna först bilden i Preview — antingen genom att starta Preview i programmappen, eller genom kortkommandot control + klicka på bilden och välja ”Öppna med””.

2. Justera storleken: Alla justeringar av din JPEG-fil hittar du under avsnittet ”Verktyg” i menyfältet. Välj ”Justera storlek” för att öppna en nya dialogruta som heter Bilddimensioner. Här kan du ändra bredd/höjd, upplösning och andra mått. För den genomsnittlige användaren rekommenderar vi att ändra dimensioner till ”procent” och sedan välja en siffra som passar din målstorlek. När du ändra detta värde, kommer avsnittet ”Slutstorlek” att berätta exakt hur stor din nya fil kommer att vara.

3. Spara en ny version: Efter att ha klickat ”OK”, kan du se hur bilden ser ut i sin nya storlek. Oroa dig inte — du kan ångra ändringarna om det inte ser rätt ut. Bara klicka på Command + Z för att ångra. Om du är nöjd med resultaten väljer du ”Fil” och sedan ”Spara som” för att skapa en ny version av din JPEG-fil. Ge filen ett nytt namn, t.ex. ”[Bild] Liten” eller ”[Bild] Webbversion” och klicka på ”Spara”.