Så redigerar du bilder

I detta myller av bildredigeringsprogram och djuplodande guider, finns det ingen utstakad väg när du vill lära dig hur du redigerar bilder. Vi rekommenderar att du börjar med grunderna — beskärning, filter och enkla effekter — innan du går vidare till avancerade program som Photoshop. Här nedan beskriver vi några grundläggande funktioner som kommer att främja dina redigeringsfärdigheter.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Shutterstock Editor
Med Shutterstocks nya redigeringsverktyg, har en snabb anpassning av dina foton aldrig varit enklare. Innan du laddar ned en arkivbild har du nu möjlighet att välja ”Anpassad storlek”, vilket låter dig justera fotot i Editor innan nedladdning. Här kan du ange egna mått, välja förvalda inställningar som är anpassade till populära sociala nätverk, och lägga till specialfilter.

Så beskär du bilder

1. Först klickar du på ikonen ”Förinställda storlekar” för att öppna ett sidofält fyllt med olika bildmått. Dessa inbegriper inlägg och rubriker för Facebook, Instagram, Twitter, och många fler.

2. Efter att du har valt en förinställning, får du nu se arkivbilden i sin nya storlek, där de beskärda delarna också är synliga.

3. Om du inte är nöjd med hur bilden har beskurits, kan du dra den gröna rutan till en annan del av fotot. När du är klar klickar du på Ladda ned för att spara din version av bilden.

Så lägger du till ett effektfullt filter

1. Klicka på ”Filter” för att öppna ett anat sidofält, där du har 10 specifika filter att välja bland. Dessa innefattar de eleganta och färgrika filtren ”Nickel”, det svartvita ”Karbon”, och det sobra ”Titan”.

2. Om du är nöjd med fotots storlek och färgsättning, klickar du på Ladda ned för att få åtkomst till din anpassade bild. Du har också möjlighet att ladda ner ursprungsfilen för senare användning.

Adobe Photoshop
När det gäller avancerade redigeringsprogram, är Photoshop svårslaget. Med ett detaljerat verktygsfält, en uppsjö av lagerfunktioner, effekter och möjligheten att integrera med andra Adobe-program, finns det egentligen ingen gräns när du vill ha utlopp för din kreativitet. Programmet har dock en relativt brant inlärningskurva, så det kan vara klokt att börja med det grundläggande. Processen där du lär dig att redigera bilder kommer inte att ske över en natt, men genom att förvärva en färdighet i taget kommer du snabbt att kunna bygga upp en repertoar.

Beskära, rotera och ändra storlek

1. När du har öppnat en bildfil kan du beskära den genom att välja ”Crop” i verktygsfältet (den ser ut som två överlappande hörn). Därefter klickar du och drar den prickade linjen runt det område av fotot som du önskar behålla. Släpp upp musknappen och tryck sedan ”Enter” för att beskära bilden.

2. Det tar bara några få sekunder att rotera en bild. Öppna bildens menyflik, gå till ”Image Rotation”, och välj sedan i vilken riktning du vill rotera bilden. De förvalda alternativen är 180º, 90º CW (medurs), 90º CCW (moturs), samt slumpmässigt.

3. Metoden för att ändra storlek på ett foto är lika enkelt som att öppna bildens menyflik och därefter välja ”Image Size …” En mindre ruta visas med inställningar för bredd, höjd, upplösning och mycket mer. Se till att aktivera rutan för ändring av bildupplösning och låsikonen så att din bilds dimensioner förblir som de är. Klicka sedan på OK för att slutföra storleksändringen.

Använda lager

1. Lager är troligtvis Photoshops mest viktiga koncept. Betrakta dem som olika bilder staplade ovanpå varandra, vilka tillsammans skapar en slutgiltig bild. Det finns två huvudtyper av lager: innehållslager (dvs. foton och text) och justeringslager (justering av färg/textur som berör underliggande lager). När de används till sin fulla potential ger lager en enastående kontroll över hur en färdig bild ser ut.

2. Merparten av ditt arbete hanteras i panelen ”Layers”. För att skapa ett tomt lager klickar du på knappen ”New Layer” längst ner till höger på panelen. För att duplicera ett lager och lägga till några diskreta förändringar (utan att påverka ursprungsbilden), högerklickar du på lagret via panelens listmeny och väljer därefter ”Duplicate Layer…”. Klicka sedan på OK. Om du upptäcker att ett visst lager inte längre är nödvändigt kan du radera det genom att klicka på papperskorgsikonen längst ned till höger på panelen.

3. Sist men inte minst kan du, medan du provar dig fram med olika lager, visa och dölja vissa delar tills du har uppnått en tilltalande komposition. Klicka bara på ögonikonen bredvid det lager du vill dölja så kommer det att försvinna. Omsortering av lagren på panelen kommer också att förändra den slutliga bilden. De befinner sig bokstavligt talat i en ”staplingsordning”, vilket innebär att det översta lagret i listan ligger ovanpå de övriga. För att ändra ordningen klickar du helt enkelt på ett lager och drar det till en ny plats i listan.