Så lägger du till typsnitt i Photoshop

Att lära dig hur du lägger till typsnitt i Photoshop är lika enkelt som att ladda ned en fil, och det gör även att du drastiskt utökar dina kreativa möjligheter. Även om Adobes industriledande programvara innehåller många typsnitt, finns det tusentals fler på internet som kan ge din design ett unikt utseende. Nedan beskriver vi hur du lägger till typsnitt i Photoshop för både Windows- och OS X-användare.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Använda Windows

1. Först gör du en sökning online efter typsnittsbibliotek och ser vad du hittar. Det finns hundratals webbplatser med kostnadsfria typsnitt som du kan ladda ned, vilket förmodligen är ett bra ställe att börja på när du lär dig hur du installerar dem på din dator. Bara sök efter ”ladda ned gratis typsnitt” och se vilka resultat som dyker upp.

2. När du har hittat ett tilltalande typsnittsbibliotek rekommenderar vi att du laddar ned det till skrivbordet för att inte komplicera saker. I de flesta fall är typsnittsfilerna i ett .zip-format, så du behöver packa upp dem innan installation. Bara högerklicka på filen och välj ”Extrahera”. Därefter navigerar du till typsnittsfilerna (Photoshop har stöd för typsnitt med tilläggen .ttf, .otf, .pfm, och .pbf).

3. I senare versioner av Windows, kan installationsprocessen för typsnitt inte vara mycket enklare. Bara högerklicka på typsnittsfilen, välj ”Installera”, så kopierar Windows ditt typsnitt till Photoshop.

Om du inte såg alternativet ”Installera”, måste du kopiera filen till lämplig mapp manuellt. Klicka på Start-knappen, välj Kontrollpanelen och därefter ”Utseende och anpassning” (XP-användare kan hoppa över detta steg). Klicka på ”Typsnitt”, och högerklicka sedan på listan för att se alternativet ”Installera nytt typsnitt”. Hitta dina nya typsnitt, klicka på OK, sedan är du klar!

Använda OS X

1. Precis som för Windows, kan du hitta hundratals kostnadsfria typsnittspaket online för Mac. Bara sök efter ”ladda ned gratis typsnitt mac” för att se vad som finns. Vi rekommenderar att du sparar dem till skrivbordet så att de är lätta att hitta, och att du därefter stänger aktiva program.

2. Om du dubbelklickar på en typsnittsfil (de har vanligtvis filtillägget .otf eller .ttf) öppnas Apples Font Book. Längst ner till vänster i programmet ska det finnas en ”Installera typsnitt”-knapp. Klicka på denna så kommer Photoshop automatiskt att synkronisera med dina nya typsnitt.

3. Men om du installerar dussintals typsnitt samtidigt kan det vara lättare att klistra in dem för hand i typsnittsmappen. Navigera till mappen ”Typsnitt” i ditt bibliotek och dra därefter in dina nya typsnitt. När du startar om Photoshop, ska de vara synliga.