Så lägger du till text i en bild.

Om du vill skapa din egen affisch, ett vykort, internet-meme, eller en gullig bildrubrik till ett familjefotoalbum, måste du först lära dig hur du lägger till text till en bild. Med dagens effektiva program, mobilappar och sociala nätverk, tar det bara några sekunder att skriva på en bild. Beroende på hur kräsen du är vad gäller typsnitt och andra textbaserade effekter, kan du behöva använda ett professionellt program för bildredigering, men för de flesta användare finns det gott om kostnadsfria alternativ tillgängliga. Här nedan beskriver vi några enkla tillvägagångssätt för att lägga till text.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Använda Shutterstock Editor

1. Med Shutterstocks nya redigeringsverktyg, har en snabb anpassning av dina foton aldrig varit enklare. Innan du laddar ned ett arkivfoto väljer du "Anpassad storlek" och klickar på "Redigera bild".

2. När du befinner dig i Editor, klickar du på ikonen "Text" där du ges alternativen "Lägg till rubrik", "Lägg till underrubrik", eller "Lägg till huvudtext". Du kommer att kunna dra textrutan och placera den var som helst du vill på bilden, samt justera färg, typsnitt och storlek på texten med hjälp av verktygsfältet längst upp.

3. När du är klar klickar du p å "Ladda ned" längst upp till höger för att ladda ned den redigerade bilden med den tillagda texten.

Använda Paint (Windows) eller Preview (Mac)

1. Preview (Förhandsvisning) medföljer alla utgåvor av OS X, och är utmärkt när du vill visa och redigera bildfiler. Många Mac-användare känner dock inte till att programvaran även kan användas till att lägga till text på en bild. För att göra detta öppnar du först bildfilen i Preview. Sedan klickar du på ikonen för "Visa redigeringsverktygsfältet" nästan längst upp i programfönstret. Beroende på din version av Preview, ser denna ikon ut som en verktygslåda eller en penna.

2. När du är klar att skriva, klickar du på ikonen ”A” (Text-knappen) i Paint eller på knappen “Markup Toolbar” (den ser ut som en verktygslåda) i Preview. Den senare öppnar en ny rad med redigeringsikoner, inklusive ett “T” för text.

3. I Paint kan du klicka och dra för att skapa en ny textruta. Dessa gränser kan innehålla vilken text du vill, men om rutan är för liten kommer all text inte att synas. Du kan alltid justera rutans storlek efter att du har skrivit. I Preview skapas automatiskt en textruta som innehåller ordet ”Text” när du klickar på ikonen ”T”, som du sedan kan ersätta med vilka ord du vill.

4. Efter att du skrivit din text och justerat rutans storlek, kan du justera textens storlek, typsnitt och färg. Se till att välja typsnitt och färger som är lättlästa. Beroende på projekt kanske du behöver göra texten fetstilt, understruken eller kursiv.

5. I Preview kan du ändra typsnitt genom att klicka på verktyget "Typsnitt och typsnittsstorlek" (det ser ut som ett stort ”A”). Detta öppnar panelen Typsnitt, där ett stort utbud av typ- och teckensnitt finns. Om du känner för att ändra textfärgen under tiden klickar du bara på den rektangulära ikonen vid namn ”Fyllnadsfärg”.

6. ​När du är nöjd med hur din text ser ut klickar du utanför textrutan för att bekräfta dina ändringar. Klicka sedan på Spara för att spara bildfilen. Vi rekommenderar att du anger ett annat filnamn så att du sparar en ny version och även behåller den textlösa bilden.

Använda Microsoft Word

1. Med Word kan du snabbt infoga bilder i ett dokument, lägga till text och Word Art, och därefter spara ditt projekt i ett antal olika filformat. Först måste du montera en bild på en tom sida — antingen genom att klicka på ”Foto” under menyn Infoga, eller genom att dra bilden till ett dokument.

2. Därefter går du tillbaka till menyn Infoga och väljer ”Textruta” för att skapa ett nytt textfält. Där finns även en textruteikon längst upp till höger på verktygsfältet. Det är enklare att först skriva (eller klistra in) den text du vill ha, för att sedan ta hand om formateringen.

3. För att vara säker på att din ruta är transparent, väljer du ”Ingen fyllning” från ikonen Formfyllning (den lutande färgburken) och ”Ingen kontur” from ikonen Formkontur (pennan). Nu kan du justera alla andra textalternativ — inklusive färger, typsnitt, effekter och rutjustering — via fliken Format.

Använda Facebook

1. Världens mest populära sociala nätverk gör det enkelt att lägga till text i bilder. Om du använder en dator klickar du på ”Lägg till foto/video” längst upp i ditt nyhetsflöde, och väljer sedan önskad bild. Den visas nu som en miniatyr, och om du för muspekaren över den ser du två ikoner. Klicka på den som liknar en målarpensel och som heter ”Redigera foto”.

2. Ett nytt redigeringsfönster visas, där du kan lägga till specialfilter, klistermärken, taggar, och text. Välj alternativet ”Text”, och klicka sedan på ”Lägg till text” för att skapa en textruta på din bild. Ändra den förvalda färgen genom att klicka var som helst på färgrutan. Därefter kan du prova dig fram med andra ikoner för att flytta, rotera och förstora din text. När du är nöjd med hur den ser ut klickar du på ”Spara” för att ladda upp den redigerade bilden.

3. Om du någonsin behöver en personlig kopia av bildfilen, kan du alltid ladda ned den från din profil. Klicka på bilden på din Foton-sida, och håll sedan muspekaren över den så visas ett verktygsfält längst ner i bild. Klicka på ”Alternativ” och sedan ”Ladda ned” för att skicka en kopia till din dator.

Använda mobilappar
Slutligen finns det även dussintals (om inte hundratals) appar till din smarttelefon som kan försköna dina bilder, och de flesta av dessa gör att du kan lägga till stilren typografi med några enkla svep. Just nu är några av de bästa gratisalternativen Phonto (tillgängligt för iOS och Android), Over (iOS och Android), och Typic (endast iOS).