Så lägger du till en vattenstämpel

I dagens digitala värld är det mycket enklare att stjäla foton och dokument på internet. Det är här vattenstämplar kommer väl till pass. Dessa avskräcker potentiella tjuvar från att lägga upp eller sälja material på sina egna webbplatser utan tillstånd. Det är naturligtvis bäst att upphovsrättsskydda dina foton så att du har lagliga bevis som du kan använda i domstol, men att använda sig av vattenstämplar är också en god idé.I de flesta fall placeras dessa vattenmärken på huvudbilden, där fotograferingsföretaget eller upphovsrättsinnehavaren finns noterad i nedre hörnet. Här nedanför har vi delat med oss av hur du vattenstämplar en bild med hjälp av Photoshop, samt några vanliga tips om vattenstämpling.

Vattenstämpel med Photoshops funktionsmakro

1. Först öppnar du Photoshop och skapar den bild som du tänker använda som din vattenstämpel. Denna kan vara så enkel som svart/vit text, eller så kan du använda dig av en detaljerad företagslogotyp. Därefter öppnar du den bild du vill vattenstämpla.

2. Ett enkelt sätt att vattenstämpla flera bilder på är att använda ”Actions” (funktionsmakron). För att aktivera denna funktion går du till fönstermenyn och väljer ”Action”. Du blir ombedd att ge denna ”Action” ett namn så välj ”Watermark”. Nu kommer varje åtgärd du utför i Photoshop att registreras.

3. Gå därefter till huvudfilmenyn och välj ”Place”. Du kan välja din logotyp och ändra dess storlek så att den får rätt proportioner, justera opacitetsnivån och mycket mer. Om du bara vill montera en textvattenstämpel kan du skapa ett textrutelager och skriva vad du vill. Detta makro kommer också att registreras så att du kan upprepa det senare.

4. När du är nöjd med vattenstämpelns utseende, sparar du den redigerade bilden genom att välja ”Save As” från huvudfilmenyn. Detta säkerställer att du behåller den ursprungliga bilden, medan du även sparar en ny version.

5. Slutligen kan du också lägga till vattenstämpeln i flera foton samtidigt (känt som ”batch add”). Detta gör du genom att gå till huvudfilmenyn, välja ”Automate”, och därefter ”Batch”. Nu får du se en lista med tillgängliga makron och du kan välja ”Watermark” från föregående projekt.

Se till att dina önskade bilder alla finns i samma mapp, så att programmet vet vilka foton som ska vattenstämplas. Välj denna mapp, och välj sedan ”Destination” för dina vattenstämplade bilder. Aktivera rutan ”Override” och tryck sedan på ”OK”.

Tips för vattenstämpling

• För att vara säker på att din vattenstämpel inte drar fokus från bilden, bör du använda en låg opacitet och placera texten i något av de nedre hörnen. Tänk på din vattenstämpel som en signatur på en färdigställd målning eller skulptur — den bör klart och tydligt ange upphovsmakaren, men bör heller inte ta upp för mycket plats.

• Alternativt kan du separera din vattenstämpel från fotot genom att lägga till en svart remsa längst ner med all relevant information. Detta är ett mer stilrent och säkert sätt när du vill lyfta fram fotografen eller designföretaget. Du märker upp bilden, och din verksamhet är tillräckligt stor för att du inte ska vara rädd för att människor försöker stjäla ditt arbete.

• Beroende på dina behov kan du placera en webbadress på bilden i stället för ett namn. Detta är mer för reklamändamål än för att förhindra upphovsrättsintrång, men om du försöker få folk att följa dig kan det vara en kraftfull metod när du vill få folk att uppmärksamma din huvudportfölj.