Så här tar man bort Eko i Adobe Audition

Det finns många saker att tänka på när man spelar in audio, och vissa rum producerar mer efterklang än andra. Reflekterande ytor, avlägsna objekt och ett ihåligt utrymme kan alla innebära att det blir en rörig ekoeffekt. I denna kortfattade beskrivning visar vi hur man tar bort eko i Adobe Audition, så att du kan rensa upp audiofiler till podcasts, filmer och musikaliska kompositioner.

Så här tar man bort eko i Adobe Audition
1. Läs först in det Audition-projekt du jobbar på just nu och välj den ljudfil där ekot behöver tas bort. För att ta bort lite av det bakgrundsljud som kommer från din kamera eller annan apparat i närheten, välj en tyst sektion av vågformen. Högerklicka på sektionen och välj "Capture Noise Print". Detta gör att Audition kan särskilja ljudet från huvudljudet.

2. För att kunna ta bort det valda ljudet, gå till "Effects" > "Noise Reduction / Restoration" > "Noise Reduction (process)". Klicka på "Select Entire File", och lyssna sedan på din audio igen för att höra om ljudet har försvunnit. Du kan också gå till fliken märkt Avancerad och minska Spectral Decay Rate för att göra gateffekten mer uttalad. När du är nöjd med förändringarna, klickar du på "Tillämpa" så att de blir permanenta.

3. Tryck sedan på "Effects" > "Amplitude and Compression" > "Dynamics Processing". Nu laddas den kompressionsliknande effekten som kan användas till att forma den övergripande vågformen. Normalt kommer du att se en diagonal linje som går från ena sidan av Dynamics Processing display till den andra. Om du drar lite på denna linje så att den går nedanför standardvägen kommer det att börja påverka ekot. Experimentera lite med linjens position och A/B-testa den med den ursprungliga audion tills du uppnår ett bra resultat.

4. När du är nöjd med Dynamics Processing, ser du till att hela vågformen har valts och klickar sedan på OK för att tillämpa effekten. Det kommer att minska din audios amplitud (dvs volym), så att du kan välja "Effects" > "Amplitude and Compression" > "Normalize" för att höja volymen igen.

5. Slutligen kanske vi vill rensa up lite av de smutsiga och irriterande frekvenserna som skapats av ekot. Välj "Effects" > "Filter and EQ" > "Parametric Equalizer". Normalt har du 7 huvudsakliga frekvensband att leka med samt dedikerade låg-bas och hög-basband. Det behövs bara några få band till att rensa upp de oönskade frekvenserna på mellannivån.

Starta med att öka ett band (och dess Q-värde), och rör dig sedan långsamt över frekvensspektrumet tills du hör ett skarpt ljud. Minska sedan bandet under 0dB, så att de tr bort lite av den skärpan.