Så här ritar man raka linjer i Photoshop!

Det finns inget "rätt" sätt att rita linjer i Photoshop — varje konstnär och designer utvecklar sina egna metoder med tiden och de väljer verktyg som känns bra för dem. Oavsett om du använder verktygen för line, pen eller brush går det att ta sig an ett kreativt projekt på flera olika sätt och ändå få samma resultat. I denna praktiska vägledning har vi diskuterat hur man ritar raka linjer i Photoshop med hjälp av olika teckningsverktyg som ingår i programvaran.

lineverktyget

Du hittar lineverktyget genom att klicka på och hålla musen över Rektangelverktyget i verktygsfältet. Detta gör att en undermeny kommer fram med fler formverktyg. Om du har något av formverktygen aktiverat kan du dessutom välja lineverktyget från menyn längst upp.

Så varför betraktas linjen som ett formverktyg? I korthet så är lineverktyget till för att skapa smala rektanglar vilket ser ut som linjer eftersom Fill- och Stroke-färgerna är samma. Om du vill att din linje ska se ihålig ut (som en rektangel), stäng av Fill-färgen.

Att rita raka linjer är enkelt med lineverktyget; klicka och dra i valfri riktning för att skapa en ny linje. Om du vill rita en perfekt horisontell eller vertikal linje kan du hålla inne Skift-tangenten medan du drar så tar Photoshop hand om resten.

När du har lärt dig hur man ritar raka linjer i Photoshop, kan du börja leka med några mer avancerade linjealternativ för att skapa prickade eller streckade linjer. Dessa möjligheter kommer man åt genom att klicka på ikonen för Stroke Options på vänster sida på alternativfältet. Tryck sedan på "More Options". Här kan du spara speciella förinställningar av linjer, aktivera streckade linjer och välja hur långa varje streck och mellanrum ska vara.

Brushverktyget

Brushverktyget är precis lika effektivt på att rita raka linjer och är mer flexibelt är lineverktyget om man vill skapa speciella brushstilar. Brushverktyget finns i verktygsfältet men inte på samma ställe som formverktygen.

Genom att hålla nere Skift och rita med brushverktyget kan du skapa absolut raka linjer i valfri riktning. För att skapa en form med flera linjesegment ska du hålla inne Skift och rita en linje, släppa musen, hålla nere Skift igen och sedan börja rita från den senaste linjens slutpunkt för att skapa ett nytt segment.

Precis som med lineverktyget har brush ett antal olika strokeinställningar som kan ställas in i fältet längst upp vilket omfattar hårdhet, opacitet och brushstil. Vi rekommenderar att dessa inställningar finjusteras innan du börjar rita linjer eftersom dessa ändringar inte går att göras retroaktivt på brushstroke du redan har gjort.

Penverktyget

Slutligen är penverktyget extremt praktiskt när man vill rita raka och kurviga linjer. Klicka på den penformade ikonen på verktygsfältet för att välja pena och klicka sedan på din bild för att ställa in en startpunkt och klicka igen för att ställa in en slutpunkt. Photoshop kommer automatiskt att rita en rak linje mellan två punkter oavsett var de befinner sig på bilden. Om du håller inne Skifttangenten när du ställer in dessa punkter skapar du linjesegment med 45- and 90-graders vinklar.