så här gör man en genomskinlig gradient i Photoshop!

Transparenta gradienter är extremt användbara om man vill få en bild att smälta in i bakgrunden eller ha två bilder som smälter in i varandra. Normalt ändras dessa gradienter från total visibilitet till total genomskinlighet men det går att skapa en effekt med vilka inställningar du vill!

Nedan visar vi hur man skapar en genomskinlig gradient i Photoshop. I detta exempel ska vi smälta in ett foto av en bild av en kvällsgata till en helt svart bakgrund.

1. Börja först med att starta ett nytt Photoshopprojekt och ladda din primära bild så att den finns listad i Layerpanelen som"Background layer". Välj sedan rektangelverktyget i verktygsfältet och välj en konstrasterade nyans som "förgrundsfärg" så att den skiljer sig från ditt gatufotografi.
  2. Rita nu en rektangel över området i fotot där du vill ha en genomskinlig gradient. För bästa resultat ska din rektangel täcka cirka 50 % av bilden. Det går också att finjustera rektangelns storlek med Direct selectionverktyget för att utöka hörnena efter den har ritats. Ikonen till Direct selectionverktyget ser ut som en vanlig musmarkör.
  3. När du har ritat och placerat en rektangel, klicka på "fx" ikonen längst ner på Layerpaletten. En ruta för "Layerstyle" kommer nu fram med ett antal olika möjligheter. Välj fliken för "Gradient Overlay" till vänster så ser du inställningarna som kan användas till att tillämpa en gradient till rektangeln.
  4. I fliken för Gradientöverläggning, välj en gradient som ändras från svart till vitt. För vår kvällsgatuscen vill vi att stadsbyggnaderna ska smälta till svart så i vårt exempel väljer vi en vinkel på "90". Detta anpassar gradienten så att den smälter in från botten till toppen. Om du hellre vill att gradienten går från vänster till höger, välj en vinkel på "0", och från höger till vänster, välj "-180".
  5. Klicka sedan på Gradient color i samma flik så får du upp Gradient editor. Här kan du ändra gradienten från svart till vitt till en genomskinlig gradient. Välj inställningen märkt "Opacity" nära botten på Editor, ändra den till "0", och klicka på OK. Detta gör att gradienten kombineras med din forms ursprungsfärg.
  6. Gå nu tillbaka till Gradient Editor ("fx" > "Gradient overlay" > "Gradient"), och klicka den här gången på inställningen märkt "Color" och ändra den till svart. Klicka sedan på OK. När du först skapade rektangulärformen var det nödvändigt att fylla den med en konstrasterande färg men nu när du har tillämpat en genomskinlig gradient kan färgen tas bort. För att göra detta, välj rektangeln från Layerpaletten och mata sedan in "0 %" i sektionen "Fill" som finns på samma palette.
  7. För att justera rektangelns position och täcka mer av din bild med den genomskinliga gradienten, klicka på de övre hörnena på rektangeln och håll sedan in Skift samtidigt som du drar för att utöka formen. Du kan också använda Direct selectionverktyget för att flytta hela formen omedelbart utan att utöka den — klicka bara på rektangeln och dra den utan att hålla in Skifttangenten.