Så här gör man bakgrunden genomskinlig i Photoshop!

I denna praktiska vägledning diskuterar vi hur man gör bakgrunden genomskinlig i Photoshop, så att du kan isolera objekt och använda dem på ett mer flexibelt sätt.

Så här gör man bakgrunden genomskinlig i Photoshop
Ofta har en raster-baserad illustration eller logotyp en ful vit bakgrund som inte är så bra om man vill använda ett objekt på en hemsida eller i en broschyr.

För att eliminera bakgrunden (d.v.s. göra den genomskinlig), gå först till Layer-panelen och kopiera bildlagret. Dra ditt lager till ikonen "New Layer" (den ser ut som en vit ruta med hörnet invikt) längst ner på panelen.

Gå sedan till verktygspanelen och tryck på Magic Wand (eller tryck på W-tangenten). Klicka på bakgrunden så får du se streckade linjer runt kanterna på föremålet och bilden. Gå nu tillbaka till det ursprungliga bakgrundslagret i Layerpanelen och klicka på den ögonformade ikonen för att göra lagret osynligt. Vi rekommenderar att detta ursprungliga lagret behålls i projektet om du skulle vilja hänvisa tillbaka till det senare.

Med ditt kopierade lager fortfarande valt, tryck på radera-tangenten så elimineras bakgrunden. Nu ser du ett grått och vitt rutbräde istället för en bakgrund vilket anger att bakgrunden är genomskinlig.

För att avmarkera objektet tryck på Ctrl+D (eller Command+D på Mac) så försvinner även de streckade linjerna. Nu kan du använda objektet som en självständig grafik utan att oroa dig för bakgrunden.

Så här isolerar man en Complex Logo från bakgrunden
När ovanstående steg är klara kan det hända att en komplex logotyp fortfarande har bakgrund kvar som behöver raderas. Photoshop kan t.ex. missa de vita mellanrummen mellan bokstäver eller pyttesmå former och då får du ta hand om dem för hand.

Skapa först ett bakgrundslager genom att välja Rektangle-verktyget och rita en form som täcker dina projektdimensioner. Välj en bakgrundsfärg som skiljer sig från din tidigare bakgrund så att du tydligt kan se de resterande områdena. Se till att din nya bakgrund är listad under logotyplagret i Layerpanelen.

När ditt logotyplager har valts, klickar du på Zoomverktyget och zoomar in på de resterande bakgrundsområdena så att de blir tydligare på skärmen. Välj sedan Magic Wand igen, klicka på de resterande områdena och radera dem en efter en.