Så ger du oskärpa till en del av ett videoklipp

Om du vill ge oskärpa till ett ansikte inför en anonym videointervju, dölja personlig information i en dokumentärfilm eller ta bort en logotyp för att undvika upphovsrättsintrång, är allt detta enkelt att göra med dagens redigeringsprogram. Här nedan beskriver vi hur du ger oskärpa till videoklippsavsnitt i iMovie, Final Cut Pro X, och Windows Movie Maker.

På jakt efter ett perfekt videoklipp till din produktion?
Shutterstock har flera miljoner. Utforska vår samling.

Använda iMovie (för orörliga objekt)

1. Starta ett projekt i iMovie, och välj därefter ”Inställningar” i huvudmenyn. I den nya dialogrutan, letar du upp Allmänna inställningar och klickar på ”Visa avancerade verktyg”. Stäng sedan rutan.

2. Därefter letar du upp det klipp som behöver riktad oskärpa, och väljer detta så att du ser en större version i iMovies visningsfönster. Tryck sedan på Shift-Command-4 för att använda skärmpdumpverktyget, vilket du använder för att rita kring det område som du vill göra oskarpt. När du släpper upp musknappen bör din dator automatiskt spara skärmpdumpen till skrivbordet.

3. Öppna den nya skärmdumpen i ditt favoritredigeringsprogram (t.ex.Photoshop, Preview) och ge oskärpa/dölj bilden så att den inte känns igen. Se till att spara den nya versionen, och dra den till ditt iMovie-projekt, över det videoklipp som du vill göra oskarpt.

4. Välj sedan ”Bild i bild” från den nya meny som visas. Detta gör att du kan placera den oskarpa skärmdumpen ovanpå videoklippet. Till skillnad från andra videoredigeringsprogram, har iMovie inte en utarbetad lösning på hur du ger oskärpa åt rörliga objekt, så denna manöver fungerar endast om objektet är stillastående. För en mer dynamisk effekt rekommenderar vi att du använder Final Cut Pro.

Använda Final Cut Pro X

1. Först öppnar du ditt projekt, väljer önskat klipp och kopierar/klistrar in detta intill ursprungsklippet. Dra sedan det kopierade klippet ovanför det ursprungliga klippet till ett andra lager så att det matchar exakt.

2. Medan det nya klippet är markerat, går du till fönstret ”Effects”, väljer ”Gaussian” från fliken ”Blur”, och drar därefter detta ovanpå klippet.

3. Från början ser hela klippet suddigt ut, men du kan gå till förhandsgranskningsfönstret och manipulera det oskarpa avsnittet precis som en textruta. Dra i hörnen för att göra det mindre och flytta det sedan ovanpå önskat område på din arbetsyta.

4. Nu kommer gaussisk oskärpa att vara aktiverat på hela ditt klipp. När du är nöjd med hur det ser ut, trycker du på Command-S för att spara ditt arbete.

Använda Windows Movie Maker

1. Öppna först ditt projekt och välj Hem-fliken. Klicka på knappen ”Bildtext” för att skapa en bildtextruta i förhandsgranskningsfönstret. Med rutan markerad väljer du ”Wingdings” från menyn med typsnitt och skriver sedan bokstaven N för att skapa små svarta rutor inuti bildtexten.

2. Därefter kontrollerar du att bildtextrutan fortfarande är markerad och väljer ”Tjock” i textens inställningar för ”Konturstorlek” och väljer sedan ”Svart” i inställningarna för ”Konturfärg”. Detta ändrar dina bildtextrutor till en svart massa som du kan dra till vilken plats som helst på arbetsytan för att dölja något viktigt. Om du vill kan du välja en annan färg förutom svart, eller redigera genomskinligheten i det övre verktygsfältet så att den blir mer ogenomskinlig.

3. Om du vill utöka din bildtext för hela klippet eller videon, ändrar du bara ”Textvaraktighet” i det övre verktygsfältet. Precis som i iMovie, fungerar denna metod endast om det dolda objektet är relativt orörligt. I annat fall måste du skapa nya bildtexter som följer ditt objekt under vissa avsnitt i ditt klipp, vilket kan vara extremt tidskrävande.