Så ändrar du textfärg i Photoshop

När du försöker skapa en övertygande digital bild kan färg göra hela skillnaden. Detta gäller i synnerhet om texten är framträdande i din design, eftersom det är lätt att en textfärg skär sig med huvudbilden. Nedan beskriver vi hur du ändrar textfärg i Photoshop, så att du kan skapa fenomenal design där bild och text kompletterar varandra.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Ändra textfärg (redigerbar)

1. Öppna först den bild du vill redigera, eller starta ett nytt projekt i Photoshop. Välj därefter verktyget ”Text” (det ser ut som ett ”T”). Klicka och dra var som helst på bilden för att skapa en textruta och skriv sedan in din text.

2. Innan du justerar färgen kan du välja ett nytt typsnitt genom att klicka på listmenyn i textalternativfältets vänstra hörn (ovanför bilden). I detta verktygsfält hittar du även alternativ för textstorlek, justering och färg.

3. Därefter öppnar du ”Color Picker” (Färgväljaren) genom att klicka på den rektangulära rutan som är fylld med din aktuella textfärg (på textalternativfältets högra sida). Ett nytt fönster visas, med en stor färgväljare och en tunn nyansväljare strax intill. Du väljer färg genom att klicka på olika områden i ”Color Picker”, eller så kan du ange en färgkod i textrutorna för hand.

4. För ännu större kontroll över färgen klickar du på knappen ”Color Libraries” för att visa specifika bibliotek, såsom Pantone. Medan det här fönstret är öppet kan du använda ”Eyedropper”-verktyget för att klicka någonstans på bilden och hämta en färg som du sedan kan använda för din text. När du är nöjd med ditt val klickar du på OK.

5. Verktyget ”Color Picker” kan också användas för att ändra individuella ord och bokstäver så att de får en annan nyans. Markera bara de tecken/ord som du vill ändra, och fortsätt sedan till steg 3.

Ändra textfärg (rastrerad)

1. Text som du skriver in i en Photoshop-textruta använder vektorer, medan rastrerad text konverteras till statisk grafik. Det är dock fortfarande lätt att ändra färgen på rastrerad text. Klicka först på ikonen för ”Color Picker” (förgrundsfärg), som finns på huvudverktygsfältet.

2. Välj sedan verktyget ”Paint Bucket”. Klicka på den första bokstaven i texten, så ändras den till den förgrundsfärg som du har valt. Om några av de ursprungliga färgerna finns kvar runt kanterna, kan du öka toleransinställningen för Paint Bucket (finns på översta verktygsfältet).

3. När du är nöjd med hur det ser ut kan du fortsätta klicka på de andra bokstäverna för att ändra deras färg. Därefter trycker du på Command+S för att spara ditt arbete.