Så ändrar du storlek på ett foto

Det är viktigt för blivande fotografer att lära sig hur man ändrar storlek på ett foto, men det är lika nödvändigt för den genomsnittlige datoranvändaren. Ibland är ett foto för stort för att skicka via e-post eller ladda upp på sociala medier, så du måste därför minska antalet pixlar för att uppfylla storlekskraven. Nedan beskriver vi hur du ändrar storlek på ett foto med hjälp av inbyggd programvara på Windows och Mac.

Behöver du bilder till ditt projekt? Shutterstocks imponerande samling med över 70 miljoner bilder kan vara till hjälp! Se vad vårt bibliotek har att erbjuda.

Använda Microsoft Paint

1. Du hittar Paint om du klickar på ”Start” och sedan väljer ”Alla program”. Det finns under ”Tillbehör”. När Paint har öppnats ska du välja vilken bild du vill ändra storlek på. Detta gör du genom att klicka på Paint-knappen och därefter ”Öppna” för att navigera till bildfilen.

2. Sedan tittar du under fliken ”Hem” och hittar gruppen ”Bild”. Här finns en rad olika redigeringsalternativ för bilder. Välj ”Ändra storlek”.

3. En ny dialogruta visas, där du kan ange specifika inställningar för att ändra storlek. Se till att ”Behåll bildförhållande” är aktiverat, så att alla ändringar du utför på bilden är proportionella. Detta innebär också att du bara behöver ange en dimension (horisontal eller vertikal) för den storleksändrade bilden, så kommer den andra dimensionen att ändras automatiskt.

4. Du kan ändra storleken på en bild baserat på procenttal eller pixlar. Procenttal ändrar bilden i förhållande till dess nuvarande storlek, medan pixlar gör att du kan välja specifika dimensioner. Utför dina ändringar och klicka på OK.

5. Om du är nöjd med bildjusteringarna klickar du på Paint-knappen igen och väljer ”Spara som” för att bevara en ny version av bilden.

Använda Mac Preview

1. Öppna först bilden i Preview genom att högerklicka på den och flytta din pekare över ”Öppna med”. Välj därefter ”Preview”.

2. Klicka sedan på ”Verktyg” i Previews översta fält, och därefter ”Justera storlek”. Ett nytt fönster visas med ett antal alternativ för storleksändring.

3. Innan du gör några justeringar kontrollerar du att ”Skala proportionellt” är markerat. Detta säkerställer att bilden bibehåller sina ursprungliga dimensioner, oavsett hur stor eller liten du gör den.

4. Ange nu ett nytt värde för ”Bredd” eller ”Höjd”, så ändras även de andra värdena. Du kan även specificera mätvärdena i ”pixlar”, ”procent”, ”tum”, ”cm”, och mycket mer.

5. När du är klar att utföra ändringarna klickar du på OK. Spara därefter en ny version av din bild genom att välja ”Spara som” på filmenyn.