Vad är en API?

När du försöker förstå ett gränssnitt för en applikation vid programmering (eller API) är det bäst att definiera varje ord innan du tar itu med det större konceptet. Först och främst vet de flesta att en applikation är ett program som laddas ned på en smartphone, läsplatta, eller datorer. Det kan vara ett roligt spel, ett kartverktyg eller ett socialt nätverk som låter en hålla kontakten med vänner runt om i världen. Programmering är den teknik som används för att skapa varje app, webbplats och operativsystem. Utan programmering är en app bara en idé. Sist men inte minst gör gränssnitt det möjligt för två appar att kommunicera med varandra och samla in information som den andra appen inte har.

Vad är en API?

Nu när du förstår villkoren, vad är ett API? Enkelt förklarat låter en API programmerare att få åtkomst till en annan applikation för användning i sina egna projekt. Vissa appar har redan löst vissa problem, varför bry sig om att försöka uppfinna hjulet två gånger?

Här är ett exempel: Google Maps är ledaren inom kart- och GPS-teknik, och Google-programmerarna har skapat API:er så att andra apputvecklare kan dra nytta av den. Otaliga applikationer och webbplatser använder Google Maps för egna ändamål, t.ex. Airbnb, WhatsApp och Expedia. Naturligtvis är API:er extremt värdefulla i teknikvärlden.

Hur ansluter en API två appar?

Tänk på en API som en granne som du ber om socker. När du behöver använda en annan apps teknik måste du kommunicera med API:n med hjälp av ett delat språk. I huvudsak fungerar API:n som en mellanhand mellan de två apparna som skickar den första appens begäran för att sedan skickar tillbaka data från den andra appen. Programmerare vill att andra företags appar endast har åtkomst till viss data (dvs inbäddade kartor eller ett Twitter-flöde) så API:er har tydliga gränser när det kommer till vad som är åtkomligt.

Varför är API:er bra för företag?

API:er låter programmerare använda alla tillgängliga resurser så att de kan förverkliga sina idéer snabbare och få ut dem på marknaden. Utan åtkomst till Google Maps, YouTube, Twitter eller Amazon, skulle många nya idéer på appar vara omöjliga att genomföra. Samtidigt gynnar även API:er större företag eftersom de tillåter dem att sprida sitt inflytande över fler plattformar. Jättestora företag som Google tjänar också pengar när andra företag använder deras API:er eftersom de måste betala för en månadsplan. För att sammanfatta är API:er ett utmärkt verktyg för nya start-ups och etablerade företag vilket är varför det finns över 15 000 API:er idag.

Vad är Shutterstocks API?

Shutterstocks bildbibliotek är ett av de största i världen och vi har gjort det enkelt att ta del av denna resurs med vårt API. Vår API låter dina användare söka efter och hämta bilder direkt i din produkt/ditt system. Anslut dina kunder till Shutterstock-innehåll för användning i dina produkter eller låt dina medarbetare få åtkomst till Shutterstock-biblioteket. Eller bli ett partnerbolag eller en återförsäljare och få provision på varje försäljning. Möjligheterna är oändliga.

Ta en titt på alternativen för vår API-produkt här. Om du letar efter en anpassad lösning, skicka ett e-postmeddelande till våra experter på api@shutterstock.com.

Letar du efter högkvalitativ musik för din produktion?
Shutterstock erbjuder högkvalitativa spår med enkel prissättning.
Börja utforska nu.