Så beskär du en bild

Beskärning är användbart för att finjustera bildens komposition, ta bort överflödiga element och för att fokusera på ett visst motiv. Mac- och Windows-datorer levereras med gratisprogram som kan hantera enkel beskärning, så du behöver inte äga ett dyrt redigeringspaket för att få jobbet gjort.

Behöver du en snabb och gratis bildredigerare?
Shutterstock Editor kan erbjuda grundläggande redigering direkt i din webbläsare.
Se hur det går till redan idag, genom att leta upp en bild du gillar på Shutterstock.com och välj Anpassad storlek.

På en Mac har den förvalda programvaran för förhandsvisning lättanvända verktyg för beskärning och storleksändring av bilder, medan Microsoft Paint kan utföra samma funktioner på en PC. Beskärning minskar det totala antalet pixlar för en bild och ändrar dess dimensioner, så vi rekommenderar att du sparar flera versioner av ditt arbete.

Använda Preview (Mac)

1. Dubbelklicka först på den bildfil du vill beskära. Preview bör vara standardprogrammet för att öppna bilder, men om så inte är fallet, trycker du på Control + klick för att få fram en lista med alternativ. Håll musen över ”Open With” och välj Preview från listan.
  2. Därefter aktiverar du Editor-verktygsfältet genom att klicka på ikonen i mitten till höger som ser ut som en penna. Detta ger dig alternativ för bildval, som du kan använda för beskärningsändamål. Standardvärdet är en rektangulär markering, men du kan välja andra som elliptisk och lasso på vänster sida av Editor-verktygsfältet. Vi rekommenderar rektangulär för de flesta fotoprojekt.
  3. Klicka och håll musknappen nedtryckt för att rita en rektangel på bilden, som definierar den sektion du vill behålla. När du är nöjd med rektangelns utseende klickar du på knappen ”Crop” längst till höger på Editor-verktygsfältet. Resten av bilden försvinner, medan den rektangulära sektionen som du ritade blir kvar.
  4. När du vill spara den beskärda bilden klickar du på ”File” och väljer ”Save” för att ersätta den ursprungliga versionen, eller ”Save As” för att skapa en ny bildfil.

Snabbtips: använd Apples kortkommandon för att utföra en ännu snabbare beskärning. Öppna först bilden i Preview och rita en rektangel kring det område du vill beskära. Därefter trycker du på Command + K för att beskära, och Command + S för att spara din nya version.

Använda Paint (Windows)

1. Navigera först till programmet Paint genom att klicka på ”Start” och sedan ”Alla program”. Du ser det under fliken ”Tillbehör”.
  2. När programmet öppnats klickar du på ”Paint”-knappen och därefter ”Öppna” för att välja den bild du vill beskära. Välj sedan alternativet ”Markera” i bildgruppen (på fliken Hem).
  3. Nu kan du dra en ruta kring den sektion du vill behålla. När du är nöjd med dimensionerna klickar du på ”Beskär”.
  4. För att spara din nybeskärda bild som en annan fil, anger du ett annat namn i rutan ”Filnamn” och klickar på Spara.