Jak używać tryb podglądu w edytorze?

Shutterstock od dawna jest podstawą zarówno dla nowicjuszy, jak i dla zawodowców, a także hobbystów, których łączy chęć pozyskiwania najlepszych, najbardziej unikatowych obrazów do swoich projektów.
 
Wiemy jednak, że znalezienie ich, to dopiero pierwszy etap procesu twórczego, dlatego postanowiliśmy wzbogacić nasze usługi. Shutterstock obecnie oferuje narzędzie graficzne w postaci przyjaznego dla użytkownika edytora obrazów. W trakcie korzystania z niego nie trzeba zgadywać, jak będzie wyglądał efekt końcowy, gdyż w dowolnej chwili można przeskoczyć do okna podglądu i zobaczyć, jak dzieło nabiera kształtu. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej wykorzystać tę funkcję.
 
Tryb podglądu w chwili włączenia edytora Shutterstock jest domyślnie wyłączony. Daje to lepszy pogląd na całość tworzonego dzieła i ułatwia umieszczanie elementów w swoim projekcie tak, by dobrze do siebie pasowały. Obszar roboczy będzie wyświetlany w intensywnych barwach, a elementy znajdujące się częściowo na nim lub poza nim - w bardziej stonowanych kolorach, co ułatwi rozróżnienie ich podczas pracy.
 
Przejście do trybu podglądu projektu
Gdy przyjdzie właściwa chwila na to, by zobaczyć swój projekt jak ukończone dzieło, należy przejść do prawej dolnej części ekranu. Niezależnie od wielkości obszaru roboczego, przycisk podglądu zawsze znajdować się będzie na czarnym pasku pod nim. Teraz okrągły przycisk znajdzie się po lewej stronie, w pozycji „off” (wył.). Wystarczy kliknąć w niego raz, a przesunie się na prawą stronę i zmieni pozycję na „on” (wł.).
 
Co widać, a czego nie widać?
Będąc w trybie podglądu można zobaczyć wyłącznie swoje dzieło, czyli kompozycję elementów swojego projektu bez rozpraszających rzeczy zewnętrznych. Wystarczy jednak kliknąć w projekt, a pojawią się także zewnętrzne granice tła. Klikanie w elementy znajdujące się częściowo poza projektem sprawia, iż widoczne będzie wszystko, tak z podglądu, jak i poza niego. Jednak to, co znajduje się całkowicie poza projektem, nie będzie widoczne do chwili kliknięcia, co może utrudnić ich znalezienie. Tymczasem znajdują się one po wyjściu z trybu podglądu.
 
Praca w trybie podglądu
W trybie podglądu nadal można zmieniać wielkość wybranych elementów poprzez kliknięcie ich rogu i pociągnięcie, jak również przenosić warstwy w odpowiednie dla nich miejsce - w całości, częściowo lub poza projektem. Wszystkie narzędzia graficzne widoczne poza trybem podglądu będą aktywne także gdy zostanie on uruchomiony. Przechodzenie w ten tryb i wychodzenie z niego nie wiąże się z żadnym ryzykiem dla projektu, jak na przykład utrata jego elementów. Zwykle warto sprawdzić układ graficzny w podglądzie przed zablokowaniem warstw, zapisaniem projektu czy udostępnieniem go.

  • Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Nie możesz znaleźć tego, czego szukasz?