Slik reduserer du størrelsen på en jpeg

JPEG (uttales "jay-peg") er det vanligste bildeformatet på Internett, og lar fotografer og grafiske designere sende filer som beholder kvaliteten, samtidig som de ikke er for store. JPEG-standarden først utstedt i 1992, ble opprettet av Joint Photographic Experts Group, og la grunnlaget for hvordan vi deler bilder i dag.

Trenger du bilder til prosjektet ditt? Shutterstocks imponerende samling med over 70 millioner bilder kan hjelpe! Se hva biblioteket vårt har å tilby.

Å lære hvordan du reduserer størrelsen på en JPEG er viktig, spesielt når du sender en via e-post eller sosiale medier. Med høyere oppløsning vil bildet ha flere piksler, og legge til detaljer som er mest merkbare når bildet vises i full størrelse. Dette øker imidlertid filstørrelsen, og det kan være problematisk når du lager nettvennlig innhold.

Generelt er en oppløsning på ca 70 piksler per tomme nok til digitale behov. Før du bestemmer deg for en filstørrelse, er det viktig å vurdere hvordan bildet skal brukes. Hvis bildet for eksempel bare skal vises som et miniatyrbilde, er det ikke noen grunn til å kaste bort lagringsplass på å laste opp en fil med høy oppløsning. Nedenfor har vi forklart hvordan redusere størrelsen på en JPEG i Windows og Mac.

I Windows

1. Åpne MS Paint: Alle Windows-brukere har lekt seg med Paint, et morsomt program du kan bruke til amatørtegneserier og abstrakte kunstverk. Men ikke alle vet at Paint kan også endre størrelsen på bilder og justere oppløsningen. Det er så lett å gjøre! Finn først Paint ved å klikke på Start, "Alle programmer" og deretter "Tilbehør". Det spiller ingen rolle om datamaskinen din har Windows 95 eller Windows 10 - det er en forhåndsinstallert versjon av Paint på operativsystemet.

2. Finn Endre størrelse-alternativet: Hvis du vil endre størrelsen på et bilde, velger du "Hjem"-fanen og ser etter overskriften "Bilde". Det vil være et "Endre størrelse"-alternativ. Når du klikker på det, vises en ny dialogboks med mer avanserte innstillinger. Før du justerer størrelsen eller antall piksler, er det viktig å huke av boksen "Behold størrelsesforhold" for å holde bildets dimensjoner som de er.

3. Finjuster oppløsningen: I tillegg til å justere bildets størrelse med en bestemt prosentandel, kan du også endre oppløsningen. Bare klikk på "Piksler" og velg hvor mange piksler per tomme du ønsker for en mindre JPEG.

4. Lagre en ny versjon: Hvis du er fornøyd med innstillingene, velger du "Lagre som" fra hovedmenyen. Vi anbefaler at du lagrer en ny versjon av bildet, i tilfelle du trenger å bruke originalfilen på et tidspunkt.

På Mac

1. Åpne Preview: Enhver Mac med OS X har en versjon av Preview forhåndsinstallert. Det praktiske programmet lar deg se og redigere bildefiler, så det er perfekt til å endre størrelse på en JPEG. Først åpner du bildet i Preview — enten ved å starte Preview i Applications-mappen, eller control + klikke på bildet og velg "Open with".

2. Juster størrelsen: Justeringer av JPEG finner du under Tools-delen i menylinjen. Velg “Adjust Size” for å åpne en ny dialogboks som heter Image Dimensions. Denne lar deg endre bredde/høyde, oppløsning og andre målinger. For den gjennomsnittlige bruker anbefaler vi at du endrer målingen til "prosent" og deretter velger et nummer som passer til ditt ønske. Når du endrer denne verdien, vil "Resulting Size"fortelle deg nøyaktig hvor stor din nye fil vil være.

3. Lagre en ny versjon: Etter å ha klikket på "OK", kan du se hvordan bildet ser ut med den nye størrelsen. Frykt ikke - du kan angre endringene hvis det ikke ser bra ut. Bare klikk på Command + Z for å angre. Hvis du er fornøyd med resultatene, velger du File og deretter "Save As" for å lage en ny versjon av JPEG-en. Gi det et nytt navn, som “[Bilde] Lite” eller “[Bilde] Nettversjon” og klikk “Save”.