Slik legger du uskarphet til gradering Photoshop

Adobes flaggskip, Photoshop, tilbyr imponerende verktøy for gi uskarphet og å falme bilder. I noen tilfeller vil du kanskje bruke en naturlig uskarphetseffekt på en bestemt del av bildet ditt, hvor uklarheten vokser i intensitet når den kommer nærmere motivet.

Nedenfor har vi skissert hvordan du lager en uskarp gradient i Photoshop. I dette eksemplet redigerer vi et hypotetisk bilde av en solnedgang.

1. Først starter du et nytt Photoshop-prosjekt og laster inn solnedgangsbildet som hovedlag. Hvis du vil bruke en uskarp gradient, krever Photoshop at du må duplisere et bilde og deretter lage en lagmaske. Gå til Layers-panelet, velg den øverste "Layers"-fanen, og høyreklikk deretter på tomrommet i panelet for å vise noen alternativer. Klikk så på "Duplicate Layer".
  2. I Layers-panelet klikker du på det øyeformede ikonet ved siden av det opprinnelige laget for å skjule det i hovedredigeringsvinduet. Deretter kan du opprette en lagmaske ved å velge duplikatlaget, og deretter klikke på det rektangulære grå ikonet med en sirkel i, nederst på Layers-panelet. Du vet at masken har blitt lagt på når du ser et hvitt rektangel på duplikatlaget.
  3. Nå som du har en lagmaske, er det på tide å lage en gjennomsiktig gradient. Velg først Gradient-verktøyet fra hovedverktøylinjen, og se deretter på gradientinnstillingene nær toppen av skjermen. Du bør velge en svart til hvit gradient, sørg for at den har "linear" stil, og aktiver "Transparency".
  4. Med Gradient-verktøyet fremdeles valgt, klikker du og drar fra øverste venstre hjørne til nederste venstre hjørne av bildet, mens du holder Shift-tasten nede. Dette vil legge på en gjennomsiktig gradient til hele laget, ved hjelp av de innstillingene vi nettopp har valgt.
  5. I vårt solnedgangsfoto er solen på høyre side av rammen, så nå skal vi påføre en gradient som blir mer og mer uskarp fra venstre til høyre. Gå først tilbake til Layers-panelet og klikk på det øyeformede ikonet på det opprinnelige laget for å hente det frem. Finn Filter-fanen på toppmenyen med duplikatlaget fremdeles valgt, og velg "Blur" > "Gaussian Blur".
  6. En ny dialogboks med en "Radius"-innstilling vil vises, den bestemmer styrken på din gaussiske uskarphetseffekt. Prøv å eksperimentere med noen forskjellige radiusnivåer, se hvordan de ser ut i forhåndsvisningsvinduet, og velg det du liker best. Nå vil den fjerne solnedgangen i bildet ditt bli sløret, og den uskarpe gradienten blir mindre intens etter hvert som du skanner til forgrunnen.