Slik legger du til et vannmerke

I dagens digitale verden er det mye lettere å stjele bilder og dokumenter på nettet. Derfor er vannmerker nyttig, det hindrer kommende tyver fra å legge ut eller selge materiale på sine egne nettsteder uten tillatelse. Selvfølgelig er det best å opphavsrett til dine bilder slik at du har rettslig bevis du kan bruke i retten, men å legge et vannmerke på arbeidet ditt er også en smart idé.

I de fleste tilfeller plasseres disse vannmerkene på hovedbildet, hvor fotografen eller eieren av opphavsretten står nederst i hjørnet. Nedenfor har vi gitt noen tips om hvordan du kan vannmerke et bilde ved hjelp av Photoshop, i tillegg til noen vanlige tips om vannmerking.

Vannmerking med Photoshop Handlinger

1. Først åpner du Photoshop og oppretter bildet du vil bruke som vannmerke. Dette kan være så enkelt som svart/hvit tekst, eller du kan bruke en detaljert bedriftslogo. Deretter åpner du bildet du vil vannmerke.

2. En enkel måte å legge til et vannmerke på flere bilder er med Handlinger. For å aktivere denne funksjonen, gå til Vindu-menyen og velg deretter "Handlinger". Du vil bli bedt om å nevne denne handlingen, så velg "Vannmerke". Nå vil alle handlinger du utfører i Photoshop bli registrert.

3. Deretter går du til hovedfilmenyen og velger "Plasser". Du kan velge logoen din, endre størrelsen på den så den har de riktige proporsjonene, juster tetthetsnivået og mer. Alternativt kan du opprette et tekstbokslag og skrive alt du ønsker, hvis du bare vil legge inn et tekstvannmerke. Denne handlingen vil også bli registrert, slik at du kan gjenta det senere.

4. Når du er fornøyd med hvordan vannmerket ser ut, lagrer du det redigerte bildet ved å velge "Lagre som" fra hovedfilmenyen. Dette sikrer at du beholder det opprinnelige bildet, samtidig som du lagrer en ny versjon.

5. Til slutt kan du legge til vannmerket til flere bilder samtidig (kjent som en "gruppebehandling"). For å gjøre dette, gå til Fil-hovedmenyen, velg "Automatiser", og deretter "Gruppebehandling". Nå får du en liste over tilgjengelige handlinger, og du kan velge "Vannmerke" fra det forrige prosjektet.

Sørg for at de ønskede bildene er plassert i samme mappe, slik at programmet vet hvilke bilder som skal brukes til vannmerke. Velg denne mappen, og velg deretter "Destinasjonen" for dine vannmerkede bilder. Aktiver "Overstyr"-boksen, og trykk deretter "OK".

Vannmerkingstips

• For å sikre at vannmerket ditt ikke distraherer bildet, bruk lav tetthet og legg teksten i en av de nederste hjørnene. Tenk på vannmerket ditt som en signatur på et ferdig maleri eller skulptur - det skal tydelig angi skaperen, men det bør ikke ta opp for mye plass.

• Alternativt kan du skille vannmerke fra bildet ved å legge til en svart stripe på bunnen med all relevant informasjon. Dette er en stiligere og mer selvsikker måte å vise frem fotografen eller designfirmaet på. Du merker bildet, og operasjonen din er stor nok til at du ikke er redd for at folk prøver å stjele arbeidet.

• Avhengig av dine behov kan du plassere en URL på bildet i stedet for et navn. Dette er mer for reklameformål enn for å hindre brudd på brudd på opphavsretten, men hvis du prøver å få flere følgere, kan det være en bra metode til å få folk til å besøke din hovedportefølje.