Slik gjør du en del av en video uskarp

Hvis du ønsker å pikselere et ansikt for et anonymt videointervju, skjule personlige opplysninger i en dokumentarfilm, eller gjøre en logo uskarp for å unngå problemer med opphavsretten, er det enkelt å gjøre med dagens redigeringsprogramvare. Nedenfor har vi skissert hvordan du gjør deler av et videoklipp uskarpt i iMovie, Final Cut Pro X og Windows Movie Maker.

Trenger du det perfekte klippet til videoproduksjonen din?
Shutterstock har millioner. Utforsk vår samling.

Ved bruk av iMovie (for stillobjekter)

1. Start et prosjekt i iMovie, og velg deretter "Preferanser" fra hovedmenyen. I den nye dialogboksen finner du generelle preferanser og klikker på "Vis avanserte verktøy". Deretter lukker du vinduet.

2. Deretter finner du klippet som trenger målrettet uskarphet, og velger det slik at du kan se en større versjon i iMovie-visningsprogrammet. Trykk deretter Shift-Command-4 for å bruke skjermbildeverktøyet, som du kan bruke til å tegne rundt området du vil gjøre uskarpt. Når du slipper musen vil datamaskinen automatisk lagre skjermbildet på skrivebordet.

3. Åpne det nye skjermbildet i din foretrukne bilderedigerer (dvs. Photoshop, Preview) og gjør bildet uskarpt slik at det ikke kan gjenkjennes. Pass på å lagre den nye versjonen, og dra den deretter inn i iMovie-prosjektet ditt, over klippet du prøver å gjør uskarpt.

4. Velg "Bilde i bilde" fra den nye menyen som vises. Dette vil la deg å plassere det uskarpe skjermbildet over klippet. I motsetning til andre videoredigerere har iMovie imidlertid ikke en god løsning for å legge til uskarphet på et bevegelige objekt, så dette vil bare fungere hvis objektet er stillestående. For en mer dynamisk effekt anbefaler vi at du bruker Final Cut Pro.

Ved bruk av Final Cut Pro X

1. Først åpner du prosjektet, velg ønsket klipp, og kopier/lim inn ved siden av originalen. Deretter drar du det kopierte klippet over det opprinnelige klippet i et sekundært lag, slik at det samsvarer nøyaktig.

2. Med det nye klippet valgt, gå til Effekt-vinduet, velg "Gaussisk" fra Uskarphet-fanen, og dra det bort til klippet.

3. Som standard vil hele klippet bli uskaprt, men du kan gå til forhåndsvisningsvinduet og manipulere den uskarpe delen, akkurat som en tekstboks. Dra i hjørnene for å gjøre det mindre, og flytt det over ønsket område i rammen.

4. Nå blir Gaussisk uskarphet aktivert for hele lengden på klippet. Når du er fornøyd med hvordan det ser ut, trykk på Command-S for å lagre arbeidet ditt.

Ved bruk av Windows Movie Maker

1. Først åpner du ønsket prosjekt og velger Hjem-fanen. Klikk på "Bildetekst"-knappen for å lage en tekstboks i bildeteksten i forhåndsvisningsvinduet. Med tekstboksen valgt, velg "Wingdings" fra Skrifttype-menyen, og skriv deretter bokstaven N for å lage små svarte bokser inne i bildeteksten.

2. Deretter må du sørge for at bildetekst-boksen fortsatt er valgt, og velg "Tykk" i teksten "Skriftsstørrelse"-innstillingen, og velg deretter "Sort" i "Skriftsfarge"-innstillingen. Dette vil forandre tekstboksene i en svart masse, som du kan dra hvor som helst på rammen for å skjule noe viktig. Hvis du vil, kan du velge en annen farge i enn svart, eller rediger gjennomsiktigheten i den øverste verktøylinjen slik at den ser mer ugjennomsiktig ut.

3. For å forlenge bildeteksten for hele klippet eller videoen, bare endre "Tekstvarighet" øverst på verktøylinjen. På samme måte som i iMovie fungerer denne teknikken bare hvis det skjulte motivet ikke beveger seg veldig mye. Ellers må du opprette nye bildetekster som følger motivet under klippet, noe som kan være svært tidkrevende.