Hvordan lage en gjennomsiktig gradient i Photoshop

Gjennomsiktige gradienter er ekstremt nyttige hvis du vil falme et bilde inn i bakgrunnen, eller falme to bilder inn i hverandre. Vanligvis endrer disse gradientene seg fra total synlighet til total gjennomsiktighet, men det er mulig å skape en effekt med innstillingene du vil!

Nedenfor har vi skissert hvordan du lager en gjennomsiktig gradient i Photoshop. I dette eksemplet skal vi falme et bilde av en gate om kvelden til svart.

1. Først åpner du et nytt Photoshop-prosjekt og laster inn ditt primære bilde, slik at det er oppført i Layers-panelet som "Background"-laget. Deretter velger du Rectangle-verktøyet fra hovedverktøylinjen og velger en kontrastfarge som "foreground"-farge, slik at det ser annerledes ut enn fotografiet.
  2. Tegn deretter et rektangel over området på bildet der hvor du vil ha en gjennomsiktig gradient. For best resultat bør rektangelet dekke ca 50% av bildet. For å finjustere rektangelets størrelse, kan du også bruke Direct Selection-verktøyet til å forlenge hjørnene etter å ha tegnet det. Direct Selection-verktøyikonet ser ut som en enkel musepeker.
  3. Når du har tegnet og plassert et rektangel, klikker du på "fx"-ikonet nederst på Layers-paletten. Et "Layer Style"-vindu med en rekke alternativer vil vises. Velg "Gradient Overlay"-fanen på venstre side, og du vil se innstillinger for å bruke en gradient til rektangelet.
  4. Velg en gradient som varierer fra svart til hvitt i "Gradient Overlay"-fanen. I vårt kveldsgatebilde, vil vi at bybygningene skal falme til svart, så i vårt spesifikke eksempel velger vi en vinkel på "90". Dette vil justere gradienten slik at den falmer inn fra bunn til topp. Hvis du derimot vil at gradienten skal skifte fra venstre til høyre, velg en vinkel på "0", og fra høyre til venstre, velg "-180".
  5. Deretter klikker du på Gradientfarge-alternativet i samme fane for å hente frem Gradient Editor. Her kan du endre den svarte til hvite gradienten til en gjennomsiktig gradient. Velg "Opacity"-innstillingen nær bunnen av Editor, endre den til "0", og klikk OK. Dette kombinerer gradienten med formens opprinnelige farge.
  6. Gå så tilbake til Gradient Editor ("fx" > "Gradient Overlay" > "Gradient"), og denne gangen klikker du på "Color"-innstillingen og endrer den til svart. Klikk deretter OK. Når du opprinnelig laget rektangelformen, var det nødvendig å fylle den med en kontrastfarge, men nå som du har brukt en gjennomsiktig gradient, kan fargen fjernes. For å gjøre dette, velg rektangelet fra Layers-paletten og skriv deretter inn "0%" i "Fill"-delen som ligger i samme palett.
  7. For å justere rektangelets posisjon og dekke mer av bildet med den gjennomsiktige gradienten, klikk på rektangelets øverste hjørner, og hold deretter Shift mens du drar for å forlenge formen. Du kan også bruke Direct Selection-verktøyet til å flytte hele formen samtidig, uten å forlenge den — bare klikk på rektangelet og dra den uten å holde Shift-tasten nede.