Hvordan gjøre et bilde høyoppløselig

Bruk av mindre bildefiler til blogger og e-postvedlegg er en smart idé, men ikke alt arbeidet ditt krever en så lav oppløsning. Hvis du er en grafiker eller produserer store fototrykk til et galleri, vil du ha høyest mulig oppløsning. Du kan imidlertid kanskje ikke ha luksusen til å redigere filer av høy kvalitet, så du må jobbe med det du har.  Å lære å lage et høyoppløselig bilde er en verdifull ferdighet når du jobber med profesjonelle fotografisprosjekter. I dagens redigeringsprogramvare kan du øke oppløsningen til en viss grad uten å gå på kompromiss med bildekvaliteten. Nedenfor har vi forklart hvordan gi et bilde høy oppløsning med Adobe Photoshop.

Trenger du bilder til prosjektet ditt? Shutterstocks imponerende samling med over 70 millioner bilder kan hjelpe! Se hva biblioteket vårt har å tilby.

Øke oppløsning
Først åpner du ønsket bilde i Photoshop. Kontroller at panelet Image Size-panelet er synlig ved å trykke "Shift + Ctrl + I". Dette vil la deg å justere en rekke innstillinger.

Deretter må du kontrollere at "Resample Image"-boksen er huket av før du justerer oppløsningen. Vi anbefaler at du endrer til 300 piksler per tomme; hvis du går mye høyere enn det, vil bildet begynne å se verre ut.

Når du endrer oppløsning, justerer pikseldimensjonene seg tilsvarende, men den faktiske bredden og høyden på bildet ditt forblir det samme. Faktisk kan den totale mengden piksler øke vesentlig, og dette vil øke bildefilens størrelse.

Hvis du er fornøyd med de nye oppløsningsinnstillingene, klikker du på "OK" for å bruke dem. Nå bør bildevinduet se merkbart større ut. For Photoshop skal gjøre dette, analyserer programmet hvor det skal legge til nye piksler for å imøtekomme en høyere oppløsning. Denne gjetningen kan imidlertid føre til økt pikselering.

Andre alternativer for forbedring av bildedetaljer
Photoshops Lab Color-modus er en annen måte å øke bildedetaljer på. For å aktivere det, gå til Image-fanen, klikk på "Mode", og velg deretter "Lab Color". Det er viktig at du også har Channels-panelet åpent når du bruker denne teknikken. Du kan aktivere det ved å åpne Windows-fanen og klikke på "Channels".

I Lab Color-modus er det fire synlige kanaler. Vi vil bare at "Lightness"-kanalen er aktivert, så deaktiver de andre kanalene ved å klikke på øyeikonene deres.

Deretter gjøre "Lightness"-kanalen skarpere med et Smart Sharpen-filter. Finn Filter-fanen og klikk på "Smart Sharpen" for å åpne filterets dialogboks. Det er ingen faste regler for dette filteret, men vi anbefaler at du øker mengden til minst 110%, holde Radiusen på 12.4px, og sette Remove-alternativet til "Gaussian Blur".

I hovedsak understreker Smart Sharpen-filteret små detaljer i bildet uten å påvirke bildekvaliteten negativt. Videre er det enkelt å bytte tilbake til RGB ved å gå tilbake til Image > Mode, og det vil ikke påvirke bildets farger.