Slik bøyer du tekst i Illustrator

Når du skriver inn tekst på en bane i Illustrator, følger ordene vanligvis langs kantlinjens kant. Hvis du bruker verktøyet Type, forblir teksten langs basislinjen; Med Vertical Type, vil alle tegn stå vinkelrett. Uansett hvilket verktøy du bruker er det enkelt å lage tekst som kurver langs en bane, med flere alternativer for å endre tekst effekter og mellomrom.

Trenger du redigerbar vektorgrafikk? Shutterstock har millioner!
Vår samling venter på deg; begynn å utforske nå.

Plasser tekst på en buet bane

1. Velg en tekststil: I de fleste tilfeller vil du at teksten skal følge langs banen, i stedet for å stå ut vinkelrett. I så fall velger du Type/Type On A Path-verktøyet.
  2. Velg en bane: Klikk på banen du vil at teksten skal følge. Når du er ferdig med å skrive inn teksten, klikker du på markeringsverktøyet (dvs. den svarte pilen) for å fortsette å tilpasse det nye objektet.
  3. Gjør justeringer: Med Selection-verktøyet aktivert, har du muligheten til å flytte punkter og utvide baner, i tilfelle teksten ikke passer. Hvis du jobber med en lukket bane, kan du også utvide eller innskrenke hele formen.

Flytte/snu tekst

1. Velg en bane: Først klikker du på teksten du vil flytte. Paranteser skal vises på begge ender av banen, sammen med en midtparantes ved midtpunktet.
  2. Flytt teksten: Klikk på midtparantesen og dra den langs banen i begge retninger. Teksten bør følge parantesen, mens den fortsatt holder seg sentrert. For å sikre at teksten ikke går til den andre siden, hold nede Command (Mac) eller Ctrl (Windows).
  3. Snu teksten: Banens midtparantes peker i retningen der teksten blir. For å snu den rundt, bare dra parantesen til den andre siden.

Endre tekstavstand

1. Åpne banealternativer: Noen ganger vil baner med ekstreme kurver spre tekst på en lite tiltalende måte, så du må tilpasse avstandsverdien. Først åpner du banealternativene ved å klikke på Type, deretter Type On A Path, og til slutt Type On A Path Options.
  2. Juster mellomrom: Oppgi en ny mellomromverdi og se hvordan det endrer teksten. Jo høyere verdien er, desto mindre mellomrom mellom tegn i en kurve.

Bruke effekter

1. Velg teksten: Banetypeeffekter endrer ikke skrifttyper eller farger, men justerer retningen og bredden på tegnene som allerede er der. For å hente frem effektalternativene, klikk på teksten du vil redigere, og velg deretter Type On a Path fra  Type-menyfanen.
  2. Velg en effekt: På denne undermenyen kan du velge mellom fem forskjellige effekter - Rainbow, Skew, 3D Ribbon, Stair Step og Gravity.
  • Rainbow: Bøy tekst perfekt langs en bane.
  • Skew: Noen tegn vil stå ut i vinkel, avhengig av hvor de er på den buede banen.
  • 3D Ribbon: Som Rainbow, men en buet banehelling vil tilpasse teksten i samme grad.
  • Stair Step: På en kurve vil teksten være rett, men enkelte tegn vil bli forskjøvet som et trapphus.
  • Gravity: Ekstremt buede baner vil få teksten til å se ut som om den faller ned.