Hvordan lage en stiplet linje i Illustrator

Den stiplete linjen i Adobe Illustrator er rektangulær som standard, noe som  kanskje ikke gir deg fleksibiliteten eller stilen du leter etter på et prosjekt. Heldigvis er det mange innstillinger i Illustrators Stroke Palette som lar deg justere linjeformer og størrelser.

Trenger du redigerbar vektorgrafikk? Shutterstock har millioner!
Vår samling venter på deg; begynn å utforske nå.

Lag en firkantet prikket linje

1. Velg en linje: Først åpner du Stroke Palette ved å klikke på Window og deretter Stroke, via menylinjen. En liten boks med en rekke alternativer vil vises. Deretter tegner du den stiplede linjen som du vil gjøre til firkant. Hvis du allerede har tegnet linjen, klikker du bare på den for videre redigering.
  2. Juster dash- og gap-verdier: Din rektangulære linje har en høyere dash-verdi, som representerer lengden på hver bindestrek. Omvendt refererer gap-verdien til  mellomrommet mellom bindestrekene. For en firkantet stiplet linje, sett bindestrek- og gap-verdiene til 2 pt. Hvis du vil ha mer plass mellom bindestrekene, øker du gap-verdien. Før du lagrer endringene, sørg for at dash-verdien og vekten er de samme.

Lag en rund prikket linje

1. Velg en linje: Åpne Stroke Palette ved å bruke de samme menyalternativene. Deretter klikker du på linjen som du vil gjøre prikkete.
  2. Juster verdier: Her er trikset for å lage perfekte sirkulære prikker. Først må du klikke på Round Cap-ikonet ved siden av vektinnstillingen. Deretter endrer du gap-verdien til 0 pt. Hvis stroke weight er 5 pt, skriv inn en gap-verdi som er dobbelt så stor (dvs. 10pt). Lek rundt med forskjellige vekter og mellomrom til du finner en ideell størrelse.
  3. Gjør ytterligere justeringer: Hvis du vil endre den stiplede linjens farger, velger du Object og deretter Flatten Transparency fra menylinjen; Dette vil utvide linjene dine. Derfra har du muligheten til å fylle prikker med hvilken som helst farge eller mønster du ønsker.

Lag en tilpasset prikket linje

1. Lag en form: Bruk Ellipse-verktøyet — eller et annet tegneverktøy for den saks skyld — først  skaper du formen du vil ha som en prikket linje. Kanskje den er oval, en rombe eller et parallellogram. Vær så kreativ og eksentrisk du vil.
  2. Overfør den til Brushes Palette: Først åpner du Brushes Palette ved å klikke Window og deretter Brushes via menylinjen (eller ved å trykke F5). Dra den nye formen inn i vinduet. Illustrator vil vise en tekstboks, og spørre hvilken type børste du vil lage. Velg “Scatter Brush”, og klikk OK.
  3. Juster børsteinnstillinger: Når du har valgt Scatter Brush, vil en annen boks vises. Her kan du navngi den nye penselen, endre størrelse og mellomrom, og til og med velge tilfeldig linjemønster. Etter å ha prøvd noen innstillinger, velg OK for å lagre dem med penselen. Hvis du ikke er fornøyd med et spesifikt parameter, er det lett å hente frem dette vinduet senere.
  4. Tilordne den nye penselen: Lag en bane med Line Segment-verktøyet. Kontroller at linjen er valgt, dobbeltsjekk at Stroke er aktivert i Tool Palette, og velg deretter den nye penselen i Brushes Palette. Din tilpassede stiplede linje vil dukke opp langs den valgte banen på magisk vis.