Wat is een API?

Voor een optimaal inzicht in wat een 'application programming interface' (oftewel API) is, is het een goed idee om eerst de afzonderlijke woorden te duiden en pas daarna het concept als geheel onder de loep te nemen. Ten eerste 'application'. U weet ongetwijfeld dat een applicatie een programma is dat u op uw smartphone, tablet of computer kunt downloaden. Denk aan een leuk spel, een tool voor kaarten of sociale media waarmee we contact onderhouden met vrienden over de hele wereld. Ten tweede 'programming'. Programmeren is de technologie die wordt gebruikt om apps, websites en besturingssystemen te maken. Zonder programmeren is een app slechts een idee. Ten derde 'interface'. Een interface zorgt ervoor dat twee apps met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen verzamelen die de andere app niet heeft.

Wat is dan een API?

Nu we de afzonderlijke termen hebben besproken, richten we ons op de term 'API'. Eenvoudig gezegd stelt een API programmeurs in staat om toegang te krijgen tot een andere applicatie, ten gunste van hun eigen project. Veel problemen zijn al door andere apps opgelost, dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Dit is een voorbeeld: Google Maps is koploper op het gebied van kaart- en GPS-technologie en de Google-programmeurs hebben API's gemaakt om andere app-ontwikkelaars hiervan te laten profiteren. Talloze apps en websites gebruiken Google Maps voor hun eigen doelen, zoals Airbnb, WhatsApp en Expedia. API's zijn in de tech-wereld zeer belangrijk.

Hoe koppelt u twee apps via een API?

U kunt een API zien als een buurman of buurvrouw die u om een kopje suiker vraagt. Telkens wanneer u de technologie van een andere app nodig hebt, moet u met de API communiceren in een gemeenschappelijke taal. Een API werkt in wezen als een verbindende schakel tussen twee apps: het verzoek van de eerste app wordt doorgegeven en vervolgens wordt het antwoord van de tweede app geretourneerd. Omdat programmeurs willen dat apps van andere bedrijven alleen toegang hebben tot bepaalde gegevens (bijv. ingesloten kaarten of een Twitter-feed), definieert een API altijd duidelijke toegangsrechten.

Waarom zijn API's handig voor bedrijven?

API's zorgen ervoor dat programmeurs gebruik kunnen maken van alle beschikbare resources, zodat ze hun ideeën sneller kunnen realiseren en op de markt kunnen brengen. Zonder toegang tot Google Maps, YouTube, Twitter of Amazon zouden veel ideeën voor nieuwe apps niet kunnen worden uitgevoerd. Tegelijkertijd bieden API's ook grotere bedrijven voordelen, omdat ze via een API invloed kunnen uitoefenen over meerdere platformen. Multinationals als Google generen ook inkomsten met hun API's. Bedrijven die de API's van Google gebruiken, betalen hiervoor namelijk maandelijks abonnementskosten. Kortom: API's zijn handige hulpmiddelen voor zowel nieuwe start-ups als gevestigde bedrijven. Daarom bestaan er momenteel al meer dan 15.000 API's.

Wat is de Shutterstock-API?

De afbeeldingsbibliotheek van Shutterstock is een van de grootste ter wereld. Met onze API kunt u gemakkelijk van deze resource profiteren.Onze API stelt uw gebruikers in staat direct vanuit uw product/systeem Shutterstock-afbeeldingen te zoeken en te downloaden. Bied uw klanten Shutterstock-inhoud aan voor gebruik in uw producten of geef uw medewerkers toegang tot de Shutterstock-bibliotheek. U kunt ook partner of wederverkoper worden en zo een aantrekkelijke commissie verdienen op elke verkoop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bekijk nu onze API-productopties. Als u interesse hebt in een individuele oplossing, stuurt u een e-mail naar api@shutterstock.com. Onze experts nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Op zoek naar muziek van topkwaliteit voor uw productie?
Shutterstock biedt nummers van hoge kwaliteit binnen een heldere, inzichtelijke kostenstructuur.
Start nu uw ontdekkingstocht.