Tekstkleur wijzigen in Photoshop

Als u een pakkende digitale afbeelding wilt maken, kan het juiste gebruik van kleur een groot verschil maken. Dit geldt zeker voor ontwerpen waarbij tekst een belangrijke rol speelt. Het kan moeilijk zijn een kleur voor uw tekst te vinden die mooi past bij de foto zelf. Hieronder leggen we uit hoe u de tekstkleur wijzigt in Photoshop, zodat u opvallende ontwerpen kunt maken waarin de afbeelding en tekst elkaar goed aanvullen.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Tekstkleur wijzigen (bewerkbare tekst)

1. Open de afbeelding die u wilt bewerken of start een nieuw Photoshop-project. Selecteer vervolgens de tool Text (aangeduid met een T). Klik en sleep op een willekeurige plek om een tekstvak te maken en voer vervolgens uw tekst in.

2. Voordat u de kleur aanpast, kunt u een nieuw lettertype kiezen via het keuzemenu in de linkerhoek van de optiebalk Text (boven uw afbeelding). Deze werkbalk bevat ook opties voor tekstgrootte, uitlijning en kleur.

3. Vervolgens start u de Color Picker door te klikken op het rechthoekige vak dat is gevuld met uw huidige tekstkleur (aan de rechterkant van de Text-werkbalk). Er wordt een nieuw venster geopend met een grote kleurenkiezer en tintenkiezer ernaast. U kunt een kleur selecteren door op een van de verschillende gebieden in de Color Picker te klikken of handmatig een kleurcode in te voeren in de tekstvelden.

4. Voor een nog specifieker kleurbeheer klikt u op de knop Color Libraries om bepaalde kleurbibliotheken weer te geven, zoals Pantone. Wanneer dit venster is geopend, kunt u met de tool Eyedropper op een willekeurige plek op de afbeelding klikken om de kleur te achterhalen, die u vervolgens voor uw tekst kunt gebruiken. Klik op OK als u tevreden bent met uw keuze.

5. U kunt de Color Picker ook gebruiken om individuele woorden en letters een andere tint te geven. Markeer in dat geval de tekens/woorden die u wilt aanpassen en ga dan naar stap 3.

Tekstkleur wijzigen (gerasterde tekst)

1. Tekst die u invoert in Photoshop-tekstvakken bestaat uit vectoren, terwijl gerasterde tekst wordt omgezet in een statische afbeelding. U kunt de kleur van gerasterde tekst alsnog eenvoudig wijzigen. Klik eerst op het pictogram van de Color Picker (voorgrondkleur) in de hoofdwerkbalk.

2. Selecteer vervolgens de tool Paint Bucket. Klik op de eerste letter van de tekst. Deze krijgt nu de voorgrondkleur die u hebt geselecteerd. Als u bij de randen nog iets van de originele kleur ziet, verhoogt u de instelling Tolerance van Paint Bucket (in de bovenste werkbalk).

3. Wanneer u tevreden bent met de letter, herhaalt u deze stappen voor de rest van de letters. Druk vervolgens op Command+S om uw werk op te slaan.