Tekst toevoegen aan een afbeelding

Als u uw eigen poster, ansichtkaart, internetmeme of grappig bijschrift bij familiefoto's in een fotoalbum wilt maken, moet u eerst leren hoe u tekst aan een afbeelding kunt toevoegen. Met de gebruiksvriendelijke programma's, mobiele apps en sociale netwerken van tegenwoordig, duurt het slechts enkele seconden om tekst toe te voegen aan een afbeelding. Afhankelijk van hoe kieskeurig u bent over lettertypen en andere teksteffecten zult u eventueel een professioneel fotobewerkingsprogramma moeten gebruiken, maar voor de meeste gebruikers zijn er genoeg gratis opties beschikbaar. Hieronder hebben we een aantal gemakkelijke manieren om tekst toe te voegen op een rijtje gezet.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Met Shutterstock Editor

1. Met de nieuwe Editor-tool van Shutterstock is snelle fotobewerking makkelijker dan ooit. Voordat u een stockafbeelding downloadt, selecteert u Openen in Editor.

2. Als u eenmaal in de Editor bent, klikt u op het Tekst-pictogram waar u kunt kiezen uit de opties Koptekst toevoegen, Ondertitel toevoegen en Hoofdtekst toevoegen. U kunt het tekstvak verslepen en overal op de afbeelding plaatsen. Daarnaast kunt u de kleur, het lettertype en de grootte van de tekst aanpassen via de taakbalk bovenaan.

3. Als u klaar bent, klikt u in de rechterbovenhoek op Downloaden om de bewerkte afbeelding met de toegevoegde tekst te downloaden.

Met Paint (Windows) of Voorvertoning (Mac)

1. Voorvertoning wordt standaard bij iedere versie van OS X geleverd. Dit programma is uitermate geschikt voor het weergeven en bewerken van afbeeldingen. Veel Mac-gebruikers weten echter niet dat de software ook kan worden gebruikt om tekst aan afbeeldingen toe te voegen. Als u dit wilt doen, kunt u de afbeelding openen in Voorvertoning. Vervolgens opent u de knoppenbalk voor bewerking. De knop hiervoor vindt u bovenaan in het programmavenster. Deze ziet er, afhankelijk van uw versie van Voorvertoning, uit als een gereedschapskist of als een potlood.

2. Als u wilt typen, klikt u op het A-pictogram (oftewel de tekstknop) in Paint of op de knop Markering (een gereedschapskist) in Voorvertoning. In Voorvertoning zal er dan een nieuwe reeks knoppen tevoorschijn komen, waaronder het T-pictogram voor tekst.

3. In Paint kunt u klikken en slepen om een nieuw tekstvak te maken. Alle tekst die u typt, valt binnen de lijnen, maar als het tekstvak te klein is, zal niet alle tekst zichtbaar zijn. U kunt de grootte van het tekstvak altijd aanpassen als u klaar bent met typen. Als u in Voorvertoning op het T-pictogram klikt, wordt er automatisch een tekstvak gemaakt met het woord 'Tekst' erin. Dit woord kunt u vervangen door de tekst die u in gedachten had.

4. Nadat u uw tekst hebt ingevoerd en de grootte van het tekstvak hebt aangepast naar wens, kunt u de grootte, het lettertype en de kleur van uw tekst aanpassen. Zorg ervoor dat u lettertypen en kleuren kiest die goed leesbaar zijn. Afhankelijk van het project wilt u de tekst misschien vetgedrukt, onderstreept of schuingedrukt maken.

5. In Voorvertoning kunt u het lettertype veranderen door op de tool Tekststijl te klikken (knop met de hoofdletter A). Hierdoor zal het lettertypevenster worden geopend. Dit deelvenster bevat een enorme collectie aan lettertypen en opties. Om de kleur van de tekst te veranderen, klikt u op de knop Vulkleur.

6. ​Als u tevreden bent met het resultaat, klikt u buiten het tekstvak. Hiermee bevestigt u de veranderingen die u hebt aangebracht. Vervolgens klikt u op de knop Opslaan om de afbeelding op te slaan. We raden u aan een andere bestandsnaam te kiezen, zodat u een nieuwe versie kunt opslaan en de afbeelding zonder tekst ook behouden blijft.

Met Microsoft Word

1. Met Word kunt u snel afbeeldingen invoegen in een document, tekst en Word Art toevoegen en uw project opslaan in verschillende bestandsindelingen. Eerst moet u een afbeelding op een lege pagina plaatsen. Dit doet u door te klikken op Foto in het menu Invoegen, of door een afbeelding in het document te slepen.

2. Vervolgens gaat u terug naar het menu Invoegen en kiest u Tekstvak om een nieuw tekstveld te maken. Rechtsboven in de taakbalk ziet u ook een pictogram voor Tekstvak. Het is het makkelijkst om de tekst die u nodig hebt eerst te typen (of te plakken) en pas later op te maken.

3. Als u er zeker van wilt zijn dat uw tekstvak transparant is, selecteert u bij Opvullen van vorm (oftewel het gekantelde verfblik) de optie Geen opvulling en kiest u bij Omtrek van vorm (oftewel het potlood) de optie Geen kader. Nu kunt u alle andere opties bewerken van het tabblad Vormstijlen, zoals kleuren, lettertypen, effecten en het uitlijnen van vakken.

Met Facebook

1. Het populairste sociale netwerk ter wereld heeft het toevoegen van tekst aan afbeeldingen eenvoudig gemaakt. Als u een computer gebruikt, klikt u boven in uw nieuwsoverzicht op Foto/video en selecteert u vervolgens de gewenste afbeelding. De afbeelding verschijnt nu als miniatuur en als u uw muisaanwijzer erop plaatst, ziet u twee knoppen. Klik op de knop die lijkt op een verfkwast, met de naam Foto bewerken.

2. Er verschijnt een nieuw bewerkingsvenster, waarmee u speciale filters, stickers, tags en tekst kunt toevoegen. Selecteer de optie Tekst en klik vervolgens op Tekst toevoegen om uw afbeelding van een tekstvak te voorzien. U kunt de standaardkleur veranderen door ergens op het kleurenvak te klikken. Probeer ook de andere functies uit en verplaats, draai en vergroot uw tekst. Als u tevreden bent met het resultaat, klikt u op Opslaan om de bewerkte afbeelding te uploaden.

3. Als u ooit een kopie van de afbeelding nodig hebt, kunt u de afbeelding altijd van uw profiel downloaden. Ga naar de pagina Foto's, klik op de afbeelding en plaats de muisaanwijzer erop, zodat er een taakbalk wordt weergegeven aan de onderkant. Klik op Opties en vervolgens op Downloaden om een kopie op uw computer te plaatsen.

Met mobiele apps
Er zijn ook tientallen (of zelfs honderden) smartphone-apps waarmee u uw afbeeldingen kunt bewerken. Met de meeste van deze apps kunt u met slechts een paar swipebewegingen mooie teksteffecten toevoegen aan uw afbeelding Momenteel zijn enkele van de beste gratis opties Phonto (verkrijgbaar voor iOS en Android), Over (voor iOS en Android) en Typic (alleen voor iOS).