Rechte lijnen trekken in Photoshop

Er bestaat geen 'juiste' manier om lijnen te trekken in Photoshop. Elke bijdrager en ontwerper ontwikkelt naar verloop van tijd persoonlijke methoden en kiest tools waar hij zich goed bij voelt. Of u nu de Line, Pen of Brush gebruikt, het is mogelijk om een creatief project op een aantal manieren te benaderen en bij dezelfde resultaten uit te komen. In deze praktische handleiding laten we u zien hoe u rechte lijnen trekt in Photoshop met gebruik van de overvloed aan tekentools die in de software zijn inbegrepen.

Line

Om de tool Line te selecteren, klikt u op de tool Rectangle in de hoofdwerkbalk. Hierdoor komt een submenu tevoorschijn met meer vormtools. Als u een van de vormtools hebt ingeschakeld, kunt u ook de tool Line selecteren in het bovenste optiemenu.

Waarom is Line eigenlijk een vormtool? De tool Line maakt eigenlijk kleine rechthoeken die eruitzien als lijnen, omdat de opvulkleur en de lijnkleur gelijk zijn. Als u wilt dat uw lijn leeg is (zoals bij een rechthoek), zet u de opvulkleur uit.

Rechte lijnen trekken is eenvoudig met de tool Line. Klik en sleep de cursor een richting op om een nieuwe lijn te maken. Als u een perfect horizontale of verticale lijn wilt, houdt u Shift ingedrukt terwijl u sleept. Photoshop doet vervolgens de rest.

Wanneer u hebt geleerd om een rechte lijn te trekken in Photoshop, kunt u gaan experimenteren met geavanceerde lijnopties om gestreepte en stippellijnen te maken. Om bij deze opties te komen, klikt u op het pictogram Stroke Options aan de linkerkant van de optiebalk en vervolgens op More Options. Hier kunt u aangepaste lijninstellingen opslaan, stippellijnen inschakelen en kiezen hoe lang u elke streep en elk gat maakt.

Brush

Met de tool Brush trekt u net zo effectief lijnen als met de tool Line. Als u aangepaste stijlen wilt maken, is Brush bovendien veelzijdiger. De tool Brush vindt u in de hoofdwerkbalk, in een ander vak dan de vormtools.

Als u Shift ingedrukt houdt en een lijn trekt met Brush, dan maakt u in elke richting perfecte rechte lijnen. Om een vorm met meerdere lijnsegmenten te maken, houdt u Shift ingedrukt en trekt u een lijn, laat u de muisknop los en drukt u Shift weer in om vervolgens nog een lijn te trekken vanaf het laatste eindpunt. Zo maakt u een nieuw segment.

Net als de tool Line, heeft Brush een aantal instellingen die kunnen worden aangepast in de bovenste optiebalk, inclusief hardheid, opaciteit en kwaststijl. We raden u aan om deze instellingen aan te passen voordat u begint een lijn te trekken, want de aanpassingen worden niet achteraf toegepast op de lijnen die u al hebt getrokken.

Pen

De tool Pen is ontzettend handig om rechte en gebogen lijnen mee te tekenen. Klik in de hoofdwerkbalk op het pictogram dat op een pen lijkt om de tool Pen te selecteren. Klik vervolgens in uw afbeelding om een startpunt te maken en nogmaals om een eindpunt te maken. Photoshop maakt automatisch een rechte lijn tussen de twee punten, ongeacht waar ze staan. Als u Shift ingedrukt houdt terwijl u deze punten maakt, creëert u segmenten met hoeken van 45 en 90 graden.