Lettertypen toevoegen aan Photoshop

Leren hoe u lettertypen kunt toevoegen aan Photoshop is net zo eenvoudig als het downloaden van een bestand en het stelt u in staat uw creatieve mogelijkheden enorm uit te breiden. Hoewel er bij de toonaangevende software van Adobe al talloze lettertypen zijn inbegrepen, zijn er op internet duizenden extra lettertypen te vinden, waarmee u uw designs nog een stukje unieker kunt maken. Hieronder vertellen we kort hoe u lettertypen kunt toevoegen aan Photoshop in zowel Windows als OS X.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Met Windows

1. Zoek online naar lettertypebibliotheken en kijk wat u tegenkomt. Er zijn honderden sites waar u gratis lettertypen kunt downloaden. Het is goed om hiermee te beginnen als u nog moet leren hoe u deze op uw computer kunt installeren. Zoek op 'gratis lettertypen downloaden' en bekijk de eerste paar zoekresultaten.

2. Als u eenmaal een mooie lettertypebibliotheek hebt gevonden, raden wij u aan deze te downloaden en op uw bureaublad te plaatsen. De lettertypebestanden hebben meestal een .zip-indeling. U moet deze uitpakken voordat u ze installeert. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Uitpakken. Vervolgens zoekt u de lettertypebestanden op (Photoshop accepteert lettertypen met de extensies .ttf, .otf, .pfm en .pbf).

3. Op de nieuwste versies van Windows is het installatieproces voor lettertypen zeer eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op het lettertypebestand en vervolgens op Installeren. Windows kopieert uw lettertype dan naar Photoshop.

Als u de optie Installeren niet ziet staan, zult u het bestand handmatig naar de juiste map moeten kopiëren. Klik op de knop Start, selecteer Configuratiescherm en klik vervolgens op Vormgeving en persoonlijke instellingen (XP-gebruikers kunnen deze stap overslaan). Klik op Lettertypen en klik vervolgens met uw rechtermuisknop op de lijst voor de optie Nieuw lettertype installeren. Zoek uw nieuwe lettertypen, klik op OK en u bent klaar!

Met OS X

1. Net als voor Windows, zijn er voor Mac ook honderden gratis lettertypepakketten te vinden. Zoek op 'gratis lettertypen downloaden mac' en u ziet welke lettertypen er zoal beschikbaar zijn. Wij raden u aan om de lettertypen op uw bureaublad op te slaan, zodat ze makkelijk te vinden zijn en om vervolgens alle actieve toepassingen af te sluiten.

2. Als u dubbelklikt op een lettertypebestand (meestal met de extensie .otf of .ttf) zal de lettertypecatalogus van Apple opstarten. Linksonder in het programma ziet u als het goed is de knop Lettertype installeren. U kunt op die knop klikken en vervolgens worden uw nieuwe lettertypen automatisch in Photoshop geladen.

3. Als u echter tientallen lettertypen tegelijkertijd installeert, is het makkelijker als u ze handmatig in de lettertypemap plakt. U gaat hiervoor naar de map Lettertypen in uw bibliotheek en vervolgens sleept u de nieuwe lettertypen naar die map. Als u Photoshop opnieuw opstart, moet u de lettertypen kunnen zien.