Gebogen tekst maken in Photoshop

Door te leren hoe u in Photoshop gebogen teksten maakt, kunt u een flexibelere ontwerper worden. U kunt woorden om vormen heen plaatsen, woorden in kleine ruimtes plaatsen of handschrift nabootsen. Zo voegt u stijl en complexiteit toe aan uw werk. Er zijn twee manieren om dit te doen: buigen en vervormen. Gebogen teksten volgen een vooraf ingesteld pad, maar de letters worden zelf niet aangepast. Vervormde tekst kunt u vergroten, indrukken en in specifieke vormen buigen, maar dat is niet per se de juiste keus voor eenvoudige toepassingen. Hieronder hebben we beschreven hoe u in Photoshop gebogen tekst maakt met gebruik van de tools Pen en Warp Text.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Gebogen tekst maken

1. Open in Photoshop eerst het bestand waarmee u wilt werken. Als u alleen maar tekst wilt maken, maakt u een nieuw bestand met de toetscombinatie Ctrl + N.

2. Kies vervolgens de tool Pen in de hoofdwerkbalk (of druk op P). De bovenste werkbalk verandert en u krijgt diverse pictogrammen te zien die zijn gerelateerd aan Pen. Selecteer het pictogram Paths. Het pictogram lijkt op een Pen in een vierkant. Hiermee kunt u begin- en eindpunten instellen voor uw tekst.

3. Klik ergens op de afbeelding om een beginpunt te maken. Klik vervolgens op de plek waar u uw eindpunt wilt hebben. Photoshop tekent dan een rechte lijn tussen de twee punten. Nu kunt u ergens op de lijn een fixeerpunt maken. Daarmee wordt bepaald hoe de gebogen tekst eruit komt te zien.

4. Houd Ctrl ingedrukt, klik op het fixeerpunt en sleep dit. De lijn begint dan te buigen op basis van de plaatsing van het fixeerpunt. U kunt meerdere fixeerpunten toevoegen om complexere buigingen te maken. Wanneer u de gewenste buiging hebt gemaakt, kunt u tekst toevoegen. Selecteer de tool Text (of druk op T) en klik op de gebogen lijn waar u wilt beginnen met typen.

5. Typ tot slot uw tekst. Gebogen tekst heeft dezelfde functionaliteit als rechte tekst, dus u kunt uit dezelfde kleuren, lettertypen en lettergrootten kiezen.

Tekst vervormen

1. In sommige gevallen is vervormde tekst een betere optie dan gebogen tekst. Klik om te beginnen met de rechtermuisknop op de tool Text en selecteer uit de lijst de tool Horizontal Type. Maak vervolgens een nieuw tekstvak voor uw afbeelding.

2. Voordat u begint met vervormen, moet u uw tekst uittypen en een lettertype kiezen voor uw project. Wanneer u klaar bent met typen, klikt u op het groene vinkje in de rechterbovenhoek van uw scherm en accepteert u de tekst. Op deze manier bevestigt u de lettergrootte en -stijl. U kunt deze altijd weer wijzigen door dubbel te klikken op de tekst.

3. Selecteer vervolgens de tool Warp Text in de bovenste werkbalk. Het pictogram lijkt op een T met een gebogen lijn eronder. U krijgt een nieuw venster genaamd Warp Text te zien, met een lijst van stijlinstellingen. Kies hoe u uw tekst wilt vervormen. U ziet een klein voorbeeld van elke vervormingsstijl. U kunt daarna de percentages Bend, Horizontal Distortion en Vertical Distortion aanpassen voor extremere vervormingen. Klik op OK om de vervormingsinstellingen toe te passen.