Een verloop vervagen in Photoshop

De succesvolle bewerkingssoftware van Adobe, Photoshop, biedt indrukwekkende tools om afbeeldingen vaag of onscherp te maken. Soms kan het een goed idee zijn om een natuurlijk vervagend effect aan te brengen op een deel van uw foto, waarbij de vaagheid dichter bij het object toeneemt.

Hieronder hebben we uitgelegd hoe u een vaag verloop maakt in Photoshop. In dit voorbeeld zullen we een hypothetische foto van een zonsondergang aan de verre horizon bewerken.

1. Maak eerst een nieuw Photoshop-project en laad de foto van de zonsondergang als uw eerste laag. Om een vaag verloop toe te passen, verwacht Photoshop van u dat u deze foto dupliceert en vervolgens een laagmasker creëert. Ga naar het deelvenster Layers, selecteer het bovenste Layers-tabblad en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de lege plek in het deelvenster om een aantal opties te laten zien. Klik daarna op Duplicate Layer.
  2. Klik in het deelvenster Layers op het oogvormige pictogram naast uw oorspronkelijke laag om deze te verbergen in het hoofdbewerkingsvenster. Nu kunt u een laagmasker creëren door de dubbele laag te selecteren en daarna te klikken op het rechthoekige grijze pictogram met een cirkel erin, dat zich onder aan het deelvenster Layers bevindt. Wanneer een witte rechthoek op uw dubbele laag verschijnt, weet u dat het masker is toegepast.
  3. Nu u een laagmasker hebt is het tijd om een geleidelijk verloop te creëren. Selecteer eerst de Gradient-tool op de hoofdwerkbalk en kijk vervolgens bij de verloopinstellingen bovenaan het scherm. U dient een zwart tot wit verloop te selecteren. Zorg dat het een lineair verloop is en schakel Transparency in.
  4. Nu de Gradient-tool nog is geselecteerd, klikt en sleept u van de linkerbovenhoek van uw afbeelding naar de linkerbenedenhoek, terwijl u de toets Shift ingedrukt houdt. Dit zal een transparant verloop aan uw hele laag toevoegen, waarbij de instellingen worden gehanteerd die we zojuist hebben geselecteerd.
  5. In onze foto van de zonsondergang bevindt de zon zich aan de rechterkant van het frame, dus gaan we nu een verloop toepassen dat van links naar rechts vager wordt. Ga eerst terug naar het deelvenster Layers en klik op het oogvormige pictogram op uw oorspronkelijke laag om deze weer zichtbaar te maken. Zoek, nu de dubbele laag nog is gemarkeerd, het tabblad Filter in het bovenste menu en selecteer Blur > Gaussian Blur.
  6. U ziet een nieuw dialoogvenster met de instelling Radius, die bepaalt hoe sterk het vervagingseffect is. Voel u vrij om te experimenteren met een aantal verschillende straalniveaus. Kijk hoe het effect eruitziet in het voorbeeldvenster en kies het niveau dat u het beste bevalt. Nu zal de zonsondergang in de achtergrond van uw foto vaag zijn en het vage verloop zal naar de voorgrond toe minder intens worden.