Een transparant verloop maken in Photoshop

Transparante verlopen zijn ontzettend handig als u een afbeelding in de achtergrond wilt laten vervagen of als u wilt dat twee afbeeldingen in elkaar overlopen. Deze verlopen veranderen doorgaans van volledige zichtbaarheid naar volledige doorzichtigheid, maar het is mogelijk om een effect te maken met instellingen naar uw keuze.

Hieronder hebben we uiteengezet hoe u in Photoshop een transparant verloop maakt. In dit voorbeeld laten we een foto van een straat in de avond overlopen naar volledig zwart.

1. Start eerst een nieuw Photoshop-project en laad uw primaire afbeelding zodat deze in het deelvenster Layers verschijnt als de laag Background. Selecteer vervolgens de vormtool Rectangle uit de hoofdwerkbalk en kies een contrasterende tint als uw voorgrondkleur, zodat het er anders uitziet dan uw straatfoto.
  2. Teken nu een rechthoek over het gebied van de foto waar u uw transparant verloop wilt hebben. Voor de beste resultaten is het aanbevolen dat uw rechthoek ongeveer 50% van de foto bedekt. Om de grootte van uw rechthoek nauwkeurig in te stellen, kunt u ook de tool Direct Selection gebruiken om de hoeken te vergroten nadat de rechthoek is getekend. Het pictogram van Direct Selection ziet eruit als een cursor.
  3. Als u eenmaal uw rechthoek hebt getekend en geplaatst, klikt u op het fx-pictogram onderaan het palet Layers. Er verschijnt nu een venster met een aantal opties dat Layer Style heet. Selecteer aan de linkerkant het tabblad Gradient Overlay. U zou nu instellingen moeten zien waarmee u een verloop op de rechthoek kunt toepassen.
  4. In het tabblad Gradient Overlay kiest u een verloop dat verandert van zwart naar wit. Voor onze avondfoto in de straat willen we dat de gebouwen in het zwart overlopen, dus in ons voorbeeld stellen we Angle in op 90. Hierdoor wordt het verloop zo aangepast dat het van onder naar boven overloopt. Als u echter wilt dat het verloop van links naar rechts loopt, kiest u een Angle van 0 en kiest u van rechts naar links -180.
  5. Klik vervolgens op de optie Gradient color in hetzelfde tabblad om de Gradient Editor te openen. Hier kunt u het zwart-witte verloop veranderen in een transparant verloop. Selecteer de instelling Opacity onderaan de Editor, verander deze naar 0 en klik op OK. Zo wordt het verloop gecombineerd met de originele kleur van uw vorm.
  6. Ga nu terug naar de Gradient Editor (fx > Gradient Overlay > Gradient) en klik op de instelling Color. Verander de instelling naar zwart. Klik vervolgens op OK. Toen u de rechthoekige vorm maakte, was het nodig om deze op te vullen met een contrasterende kleur, maar nu u een transparant verloop hebt toegepast, kan de kleur worden verwijderd. Doe dit door in het palet Layers de rechthoek te selecteren en vervolgens 0% in te voeren in het vakje Fill, dat zich in hetzelfde palet bevindt.
  7. Om de positie van de rechthoek aan te passen en om een groter deel van uw afbeelding te bedekken met uw verloop, klikt u op een van de bovenste hoeken van de rechthoek en houdt u Shift ingedrukt terwijl u met de muis sleept om de vorm te vergroten. U kunt de tool Direct Selection ook gebruiken om de gehele vorm in een keer te verslepen, zonder dat u de vorm groter maakt. Klik op de rechthoek en versleep de rechthoek zonder Shift ingedrukt te houden.