Een foto in grootte aanpassen

Een foto in grootte aanpassen is een essentiële vaardigheid voor zowel beginnende fotografen als voor de gemiddelde computergebruiker. Soms is een foto te groot om via e-mail te versturen of om te uploaden naar sociale media, dus moet u het aantal pixels verminderen om aan de groottevereisten te voldoen. Hieronder hebben we uiteengezet hoe u een foto in grootte aanpast met behulp van standaard geïnstalleerde software op Windows en Mac.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Met Microsoft Paint

1. U vindt Paint door op de knop Start te drukken en Alle Programma's te selecteren. Paint staat in de map Accessoires. Als Paint eenmaal is geopend, moet u de afbeelding kiezen die u in grootte wilt aanpassen. U doet dit door op de Paint-knop te klikken en vervolgens op Openen om het bestand te zoeken.

2. Zoek vervolgens via het tabblad Start naar de groep Afbeelding. Hier staat een aantal opties om afbeeldingen te bewerken. Kies Formaat wijzigen.

3. Er zou een nieuw dialoogvenster moeten verschijnen waarin u de afmetingen kunt aanpassen. Zorg ervoor dat u Hoogte-breedteverhouding behouden hebt ingeschakeld, zodat elke verandering die u voor uw afbeelding toepast, proportioneel gebeurt. Dit betekent dat u maar één afmeting (horizontaal of verticaal) hoeft aan te passen. De andere afmeting verandert automatisch mee.

4. U kunt ervoor kiezen om een afbeelding op basis van percentage of pixels in grootte te veranderen. Met een percentage verandert u de afbeelding in vergelijking met de huidige grootte, terwijl u met pixels specifieke afmetingen kunt aanpassen. Voer uw veranderingen door en klik op OK.

5. Als u tevreden bent met de afbeeldingsafmetingen, klikt u op de Paint-knop en kiest u Opslaan als om een nieuwe versie van de afbeelding op te slaan.

Met Voorvertoning voor Mac

1. Open allereerst de afbeelding in Voorvertoning door er met de rechtermuisknop op te klikken en de cursor over Openen met te bewegen. Selecteer vervolgens Voorvertoning.

2. Klik in de knoppenbalk van Voorvertoning op Extra's en vervolgens op Pas grootte aan. Er wordt een nieuw venster geopend met een aantal opties om de afbeelding in grootte aan te passen.

3. Voordat u iets aanpast, controleert u of het vakje Vergroot/verklein proportioneel is aangevinkt. Hiermee zorgt u ervoor dat de afbeelding de oorspronkelijke dimensies bewaart, hoe groot of hoe klein u de afbeelding ook maakt.

4. Voer een nieuwe waarde in voor Breedte of Hoogte en de andere waarde past zich overeenkomstig de nieuwe waarde aan. U kunt de afmetingswaarden ook specificeren in pixels, percentages, inches, cm en meer.

5. Wanneer u klaar bent om de aanpassingen door te voeren, klikt u op OK. Bewaar een nieuwe versie van uw afbeelding door Bewaren als te selecteren in het bestandsmenu.