Een afbeelding bijsnijden

Bijsnijden is handig om de compositie van een foto te bewerken, overbodige elementen te verwijderen en om in te zoomen op een bepaald aspect. Macs en pc's hebben gratis programma's waarmee u eenvoudig kunt bijsnijden, dus u hebt geen dure bewerkingssoftware nodig om de klus te klaren.

Hebt u snelle, gratis afbeeldingsbewerking nodig?
Shutterstock Editor biedt basisfuncties voor afbeeldingsbewerking in uw browser.
Probeer het vandaag nog door een afbeelding te zoeken op Shutterstock.com en Openen in Editor te selecteren.

Op een Mac biedt de standaardsoftware Voorvertoning eenvoudige tools om afbeeldingen bij te snijden en in grootte aan te passen. Microsoft Paint biedt dezelfde functies voor pc's. Bijsnijden vermindert het aantal pixels van een afbeelding en past de afmetingen aan, dus we raden aan dat u meerdere versies van uw werk opslaat.

Met Voorvertoning (Mac)

1. Dubbelklik eerst op het bestand dat u wilt bijsnijden. Voorvertoning zou het standaardprogramma moeten zijn om afbeeldingen te openen, maar als dit niet het geval is, houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u op het bestand om een lijst met opties te zien. Beweeg uw muis over Openen met en kies Voorvertoning uit de lijst.
  2. Klik vervolgens op het pictogram dat op een pen lijkt. Hiermee opent u de wijzigingsknoppenbalk. Hier vindt u selectiemogelijkheden die u kunt gebruiken om uw afbeelding bij te snijden. Standaard staat de rechthoekige selectie ingesteld, maar aan de linkerkant van de werkbalk kunt u andere mogelijkheden kiezen, bijvoorbeeld elliptische selectie of lassoselectie. We raden u aan om voor de meeste fotoprojecten de rechthoekige selectie te gebruiken.
  3. Klik en houd de linkermuisknop ingedrukt en teken een vierkant op de afbeelding. Zo bepaalt u het gedeelte van de afbeelding dat u wilt behouden. Als u tevreden bent met het resultaat, klikt u op de knop Snij bij aan de rechterkant van de bewerkingswerkbalk. Uw rechthoekige selectie blijft over en de rest van de afbeelding verdwijnt.
  4. Wanneer u klaar bent om de bijgesneden afbeelding op te slaan, klikt u op Archief en kiest u Bewaren om de originele versie te vervangen, of op Bewaren als om een nieuw bestand te maken.

Snelle tip: gebruik de toetsenbordcombinaties van Apple om sneller bij te snijden. Open de afbeelding in Voorvertoning en teken een rechthoek om het gebied heen dat u bij wilt snijden. Druk op Command + K om bij te snijden en op Command + S om uw nieuwe versie op te slaan.

Met Paint (Windows)

1. Zoek het programma Paint door op Start te klikken en vervolgens op Alle Programma's. Onder het mapje Accessoires vindt u Paint.
  2. Wanneer het programma is opgestart, klikt u op de Paint-knop en selecteert u Openen om de afbeelding te openen die u bij wilt snijden. Kies vervolgens de optie Selecteren in de werkbalk Start.
  3. Nu kunt u een rechthoek tekenen rond het gedeelte dat u wilt behouden, door de linkermuisknop ingedrukt te houden en de muis te bewegen. Wanneer u tevreden bent met de afmetingen, klikt u op Bijsnijden.
  4. Om uw bijgesneden afbeelding op te slaan als nieuw bestand, typt u een andere naam in het veld Bestandsnaam en klikt u op Opslaan.