Een achtergrond verwijderen in Photoshop

Een achtergrond verwijderen in Photoshop kan ontzettend handig zijn als u uw onderwerp in een nieuwe omgeving wilt plaatsen. Misschien hebt u een foto van een rennende hond in een park, maar wilt u alleen de hond voor een brochure gebruiken of wilt u de hond in een andere omgeving plaatsen (bijvoorbeeld in de ruimte). Met Photoshop is het relatief makkelijk om bepaalde gedeelten van een afbeelding te isoleren en met een beetje oefenen, kunt u het binnen enkele minuten.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

Eenvoudige achtergronden verwijderen

1. Een eenvoudige achtergrond bestaat doorgaans uit één kleur. Nadat u een afbeelding hebt geopend in Photoshop, zoekt u het venster Layers (het zou zich aan de rechterkant van het scherm moeten bevinden). Er zou momenteel maar één laag voor uw afbeelding moeten zijn en die heet waarschijnlijk Background.

2. Klikt met de rechtermuisknop op de laag Background en selecteer Layer From Background. Hiermee wordt er een nieuw venster geopend met een aantal laagopties. Laat alles zoals het staat en klik op OK. De laag Background verandert nu in Layer 0 en u kunt de laag naar eigen inzicht aanpassen.

3. Ga vervolgens naar de werkbalk en zoek de tool Eraser. Door hierop te klikken en de muisknop ingedrukt te houden, komen er meer opties tevoorschijn. Selecteer Magic Eraser.

4. De bovenste menubalk verandert nu en geeft dan de instellingen van Magic Eraser weer. Pas Tolerance aan naar rond de 25, stel Opacity in op 100% en vink Contiguous en Anti-alias aan.

5. Wanneer u op de achtergrond van uw afbeelding klikt, verwijdert Magic Eraser alles wat met de achtergrondkleur overeenkomt. Kleine gebieden tussen de uitlijningen van het object kunnen echter nog steeds kleuren bevatten, dus u zult moeten inzoomen en die gebieden moet verwijderen met de Eraser.

6. Om uw overgebleven afbeelding te isoleren, klikt u op de tool Lasso en tekent u er globaal omheen. Druk vervolgens op Ctrl + Shift + J om een nieuwe laag te maken voor dit specifieke gebied. U kunt nu Layer 0 verwijderen en uw bewerkte afbeelding opslaan.

Complexe achtergronden verwijderen

1. Een achtergrond verwijderen in Photoshop wordt wat moeilijker wanneer de achtergrond meerdere kleuren en vormen bevat, maar het is nog altijd goed te doen. In plaats van Magic Eraser gebruikt u Background Eraser. Deze tool maakt een monster van de kleur in het midden van de kwast en verwijdert gelijksoortige tinten wanneer u de Eraser gebruikt. Selecteer de Background Eraser door op het pictogram Eraser te klikken en de muisknop ingedrukt te houden.

2. Bekijk nu de werkbalk voor Eraser bovenaan uw scherm voor geavanceerde instellingen. Kies een ronde kwast die groot genoeg is om de klus te klaren, stel Tolerance in op ongeveer 25, Sampling op Continuous en Limits op Fine Edges.

3. Aangezien de Background Eraser vanaf het middelste dradenkruis werkt, kunt u de cursor zo dicht mogelijk bij uw onderwerp laten komen. Klik en sleep rond het onderwerp om achtergrond te verwijderen. Zolang het dradenkruis niet over de rand gaat, zou het er perfect uit moeten zien. De Background Eraser werkt als de achtergrond wordt vervangen door een dambordpatroon.

4. Wanneer u klaar bent met het verwijderen van de fijnere details en uw onderwerp geïsoleerd is van de achtergrond, kunt u Eraser groter instellen voor de resterende achtergrond. U kunt ook de Lasso gebruiken om een nieuwe laag voor uw onderwerp te maken. Sla uw bestand op als een nieuw bestand en gebruik het voor latere projecten.