Echo verwijderen in Adobe Audition

Er moet met veel factoren rekening worden gehouden wanneer u audio gaat opnemen. Sommige ruimtes zullen van nature meer weerklank produceren dan andere ruimtes. Weerkaatsende oppervlakten, onderwerpen op afstand en een holle ruimte kunnen er allemaal voor zorgen dat er een chaotisch echo-effect ontstaat. In deze korte handleiding laten we u zien hoe u echo verwijdert in Adobe Audition, zodat u uw audiobestanden voor podcasts, films en muzikale composities kunt opschonen.

Echo verwijderen in Adobe Audition
1. Laad eerst uw huidige Audition-project en selecteer het audiobestand waarbij de echo moet worden verwijderd. Om een deel van de achtergrondruis te verwijderen die door uw camera of een nabijgelegen apparaat is ontstaan, selecteert u een stil deel op de golfvorm. Klik met de rechtermuisknop op het deel en kies Capture Noise Print. Hierdoor kan Audition ruis beter onderscheiden van het hoofdgeluid.

2. Om het geselecteerde stuk ruis te verwijderen, gaat u naar Effects > Noise Reduction/Restoration > Noise Reduction (process). Klik op Select Entire File en luister opnieuw naar uw audiobestand om te horen of de ruis is verwijderd. U kunt ook naar het tabblad Advanced gaan en Spectral Decay Rate lager instellen om het effect duidelijker te maken. Wanneer u tevreden bent met de aanpassingen, klikt u op Apply om de aanpassingen toe te passen.

3. Kies vervolgens Effects > Amplitude and Compression > Dynamics Processing. Hiermee wordt er een soort compressie-effect geladen waarmee u de algemene vorm van de golfvorm kunt aanpassen. U zou een diagonale lijn moeten zien die zich van één kant van het display Dynamics Processing uitstrekt naar de andere. Als u deze lijn iets versleept, zodat deze iets onder het standaardpad wordt gebogen, verandert de echo. Experimenteer met de positie van de lijn en vergelijk het effect een aantal keer met de originele audio tot u een bevredigend resultaat hebt bereikt.

4. Wanneer u tevreden bent met Dynamics Processing, selecteert u de volledige golfvorm en klikt op OK om het effect toe te passen. Dit vermindert de amplitude (ofwel volume) van uw audio. Selecteer Effects > Amplitude and Compression > Normalize om het volume weer omhoog te draaien.

5. Als laatste willen we de vervelende frequenties opschonen die door de echo zijn ontstaan. Selecteer Effects > Filter and EQ > Parametric Equalizer. U hebt standaard zeven hoofdfrequenties waarmee u kunt experimenteren, evenals twee speciale banden die lage of hoge frequenties doorlaten. We hebben maar een paar banden nodig om de ongewenste middentoonfrequenties op te schonen.

Kies een band (en de Q-waarde ervan) en beweeg dan langzaam over het frequentiespectrum tot u een hard geluid hoort. Verminder vervolgens de band tot onder 0 dB, zodat een deel van het harde geluid wordt verminderd.