De resolutie van een foto verhogen

Het gebruiken van kleinere afbeeldingsbestanden voor blogs en e-mailbijlagen is een goed idee, maar deze lage resolutie is niet nodig voor al uw werk. Als u grafisch ontwerper bent of grote fotoafdrukken maakt voor een galerie, wilt u een zo hoog mogelijke resolutie. Wellicht beschikt u echter niet over de mogelijkheden om bestanden van hoge kwaliteit te bewerken, dus moet u zich aanpassen.  Het verhogen van de resolutie van foto's is een waardevolle vaardigheid wanneer u werkt aan professionele fotografieprojecten. Met moderne bewerkingssoftware kunt u de resolutie tot op zekere hoogte verhogen zonder de kwaliteit van de afbeelding aan te tasten. Hieronder leggen we uit hoe u de resolutie van foto's verhoogt met behulp van Adobe Photoshop.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

De resolutie verhogen
Open eerst de gewenste afbeelding in Photoshop. Open ook het deelvenster Image Size via de toetsencombinatie Shift + Ctrl + I. Hierin kunt u diverse instellingen aanpassen.

Zorg er ook voor dat het veld Resample Image is ingeschakeld voordat u de resolutie aanpast. We raden aan dit veld in te stellen op 300 pixels per inch. Als u een hogere ppi gebruikt, zal de kwaliteit van de afbeelding verslechteren.

Wanneer u de resolutie wijzigt, zullen de pixelverhoudingen automatisch worden aangepast. De daadwerkelijke breedte en hoogte van uw afbeelding blijven echter hetzelfde. Het totale aantal pixels kan aanzienlijk toenemen, waardoor ook de bestandsgrootte toeneemt.

Als u tevreden bent met de nieuwe resolutie-instellingen, klikt u op OK om deze toe te passen. Uw afbeeldingsvenster zou er nu duidelijk groter uit moeten zien. Om deze taak uit te voeren, analyseert Photoshop waar het programma nieuwe pixels moet toevoegen voor de hogere resolutie. Dit kan echter wel leiden tot toegenomen zichtbaarheid van pixels.

Andere opties voor verbeterde fotodetails
De modus Lab Color van Photoshop biedt u een andere manier om afbeeldingsdetails te verbeteren. U schakelt deze modus in door in het tabblad Image te klikken op Mode en vervolgens Lab Color te selecteren. Tijdens het gebruiken van deze techniek moet het deelvenster Channels ook zijn geopend. U kunt dit inschakelen via het tabblad Window door te klikken op Channels.

In de modus Lab Color zijn er vier kanalen zichtbaar. We hebben nu alleen het kanaal Lightness nodig, dus deactiveer de andere kanalen door op de oogpictogrammen te klikken.

Vervolgens verscherpen we het kanaal Lightness met het filter Smart Sharpen. Ga naar het tabblad Filter en klik op Smart Sharpen om het dialoogvenster van het filter te openen. Er zijn geen vaste regels voor dit filter, maar we raden de volgende instellingen aan: Amount - minstens 110%, Radius - 12,4 px en Remove - Gaussian Blur.

Het filter Smart Sharpen benadrukt kleinere details in de afbeelding zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de afbeelding. Bovendien kunt u eenvoudig terugschakelen naar RGB via Image > Mode. Dit heeft geen invloed op de kleuren van de afbeelding.