De grootte van een JPEG-bestand verkleinen

JPEG is het meest voorkomende afbeeldingsformaat op internet. Fotografen en grafisch ontwerpers kunnen bestanden verzenden die hun kwaliteit behouden, terwijl ze niet te groot zijn. JPEG is ontwikkeld door de Joint Photographic Experts Group en werd voor het eerst uitgegeven in 1992, waarmee de basis werd gelegd voor hoe we vandaag afbeeldingen delen.

Hebt u afbeeldingen nodig voor uw project? Maak gebruik van de indrukwekkende collectie van Shutterstock, met meer dan 70 miljoen afbeeldingen! Bekijk het aanbod in onze bibliotheek.

De grootte van een JPEG-bestand verkleinen is belangrijk, zeker wanneer u dit via e-mail of sociale media verstuurt. Met een hogere resolutie heeft de afbeelding meer pixels en is er meer detail te zien wanneer de afbeelding op volledige grootte wordt weergegeven. Hierdoor neemt de bestandsgrootte ook toe, wat problematisch kan zijn wanneer u webvriendelijke content maakt.

Over het algemeen is een resolutie van 70 pixels per inch genoeg voor digitale doeleinden. Voordat u een besluit neemt over de bestandsgrootte, is het belangrijk om na te denken over hoe de afbeelding wordt gebruikt. Als de afbeelding bijvoorbeeld alleen als miniatuur wordt weergegeven, is het niet nodig om opslagruimte te verbruiken door een afbeelding met een hoge resolutie te uploaden. Hieronder hebben we uiteengezet hoe u de grootte van een JPEG-bestand verkleint op Windows en Mac.

Voor Windows

1. Start MS Paint: elke Windows-gebruiker heeft wel eens met Paint gespeeld, een leuk programma dat u kunt gebruiken voor eenvoudige tekeningen en abstracte kunstwerken. Niet iedereen weet echter dat Paint ook kan worden gebruikt om de grootte en resolutie van afbeeldingen aan te passen. Het is erg gemakkelijk! Zoek eerst het programma Paint door op Start te klikken, vervolgens op Alle Programma's en dan op Accessoires. Het maakt niet uit of er Windows 95 of Windows 10 op uw computer staat, er staat altijd een versie van Paint geïnstalleerd op uw besturingssysteem.

2. Zoek de optie Formaat wijzigen: om een afbeelding in grootte aan te passen, selecteert u het tabblad Start en zoekt u naar de kop Afbeelding. Daar vindt u de optie Bijsnijden. Als u daarop klikt, wordt er een nieuw dialoogvenster geopend met geavanceerde instellingen. Voordat u de grootte of het aantal pixels aanpast, is het belangrijk om het vakje Hoogte-breedteverhouding behouden aan te vinken om de afmetingen van de afbeelding intact te houden.

3. De resolutie aanpassen: naast het aanpassen van de afmetingen van afbeeldingen, kunt u ook de resolutie van de afbeelding aanpassen. Klik op Pixels en maak een keuze over hoeveel pixels per inch u wilt voor de kleinere JPEG.

4. Een nieuwe versie opslaan: als u tevreden bent met de nieuwe instellingen, selecteert u Opslaan als in het hoofdmenu. We raden u aan om een nieuwe versie van de afbeelding op te slaan voor het geval u het originele bestand moet gebruiken.

Voor Mac

1. Start Voorvertoning: Elke Mac met OS X heeft een versie van Voorvertoning geïnstalleerd. Met dit handige programma kunt u afbeeldingen bekijken en bewerken, dus het is perfect om een JPEG-bestand in grootte aan te passen. Open de afbeelding eerst in Voorvertoning. Dit doet u door Voorvertoning in de map Programma's te openen, of door op de afbeelding te klikken, terwijl u Control ingedrukt houdt, en Openen met te selecteren.

2. De grootte aanpassen: alle aanpassingen aan uw JPEG kunnen worden gevonden onder het tools-gedeelte in de menubalk. Kies Pas grootte aan om een nieuw dialoogvenster te openen dat Afmetingen afbeelding heet. Hiermee kunt u de breedte/hoogte, resolutie en andere afmetingen aanpassen. We raden de gemiddelde gebruiker aan om de afmetingen naar procent te veranderen en vervolgens een getal te kiezen dat bij uw doelgrootte past. Wanneer u deze waarde aanpast, wordt er in het gedeelte Nieuwe grootte weergegeven hoe groot uw nieuwe bestand zal zijn.

3. Een nieuwe versie bewaren: nadat u op OK hebt geklikt, kunt u zien hoe de afbeelding eruitziet met de nieuwe afmetingen. Vrees niet: als de afbeelding er niet goed uitziet, kunt u de aanpassingen terugdraaien. Druk op Command + Z om dit te doen. Als u tevreden bent met de resultaten, selecteert u Archief en vervolgens Bewaren als om een nieuwe versie van uw JPEG te maken. Geef het een nieuwe naam, bijvoorbeeld '[afbeelding] klein' of '[afbeelding] webversie' en klik op Bewaren.