Een stippellijn maken in Illustrator

De stippellijn in Adobe Illustrator staat standaard ingesteld als rechthoekig, maar wellicht zoekt u meer flexibiliteit of een andere stijl voor uw project. Gelukkig biedt het lijnenpalet van Illustrator tal van instellingen waarmee u lijnen, vormen en grootten kunt aanpassen.

Hebt u bewerkbare vectorafbeeldingen nodig? Shutterstock heeft er miljoenen!
Onze collectie wacht op u. Begin nu met zoeken.

Een hoekige stippellijn maken

1. Selecteer een lijn: open eerst het lijnenpalet door in de menubalk te klikken op Window en vervolgens Stroke. U ziet nu een klein venster met een aantal opties. Teken vervolgens de stippellijn waarvan u de stippen hoekig wilt maken. Als u de lijn al hebt getekend, kunt u op de lijn klikken om deze verder te bewerken.
  2. Lengte van streepjes en tussenruimten aanpassen: uw rechthoekige lijn heeft een hogere streepjeswaarde, die voor de lengte van elk streepje staat. Daartegenover staat de tussenruimtewaarde, die voor de lege ruimten tussen de streepjes staat. Voor een hoekige gestippelde lijn stelt u beide waarden in op 2 pt. Als u meer ruimte tussen de streepjes wilt, verhoogt u de tussenruimtewaarde. Voordat u uw wijzigingen opslaat, moet u ervoor zorgen dat de lengte en dikte van de streepjes gelijk zijn.

Een ronde stippellijn maken

1. Selecteer een lijn: open het lijnenpalet via dezelfde menuopties. Klik vervolgens op de lijn die u gestippeld wilt maken.
  2. Pas de waarden aan: volg de volgende stappen om perfect ronde stippen te maken. Klik bij de instelling Weight op het pictogram Round Cap. Verander vervolgens de streepjeswaarde naar 0 pt. Als de dikte van de lijn 5 pt is, maakt u de tussenruimte twee keer zo groot, dus 10 pt. Experimenteer met de verschillende dikten en tussenruimten tot u een ideale grootte hebt gevonden.
  3. Maak verdere aanpassingen: om de kleur van de stippellijn aan te passen, selecteert u in de menubalk Object en vervolgens Flatten Transparency. Hierdoor worden uw lijnen uitgebreid. Daar hebt u de mogelijkheid om de stippen op te vullen met kleuren of patronen naar keuze.

Een aangepaste stippellijn maken

1. Maak een vorm: met de tool Ellipse, of een andere tekentool, maakt u eerst een vorm die u wilt gebruiken voor uw stippellijn. Maak een ovaal, ruit of een parallellogram. Wees zo creatief en excentriek als u zelf wilt.
  2. Verplaats uw vorm naar het kwastenpalet: open het kwastenpalet door in de menubalk te klikken op Window en vervolgens op Brushes (of druk op F5). Sleep uw nieuwe vorm naar het venster. Illustrator opent een tekstvak waarin wordt gevraagd wat voor soort kwast u wilt maken. Selecteer Scatter Brush en klik op OK.
  3. Pas de kwastinstellingen aan: wanneer u Scatter Brush selecteert, wordt er een ander venster geopend. Hier kunt u een naam geven aan uw nieuwe kwast, de grootte en de tussenruimten aanpassen of zelfs een willekeurig lijnpatroon toepassen. Nadat u diverse instellingen hebt geprobeerd, klikt u op OK om de instellingen samen met de kwast op te slaan. Als u niet tevreden bent met een bepaalde parameter, kunt u dit venster later eenvoudig weer openen.
  4. Wijs de nieuwe kwast toe: maak een pad met de tool Line Segment. Zorg ervoor dat de lijn is geselecteerd, controleer of Stroke is ingeschakeld in het toolpalet en kies uw nieuwe kwast in het kwastenpalet. Uw aangepaste lijn verschijnt dan langs uw geselecteerde pad.