Kuinka videosta poistetaan tausta

Kun editoidaan videoleikettä, jossa on yksinkertainen tausta, solidivärinen taustakuva (kuten ns. "green screen"), se on helppo vaihtaa toiseen kuvaan tai leikkeeseen. Nykyisillä editointiohjelmilla videon taustasta voidaan poistaa lkerroksia muutamalla toimenpiteellä. Tämä tunnetaan myös sanonnalla "keying the shot". Alla selitämme, kuinka tämä "keying" tehdään ohjelmalla Final Cut Pro X.

Tarvitsetko tuotantoosi täydellisen videon?
Shutterstockilla on niitä miljoonittain. Tutki meidän kokoelmaamme.

1. Ensiksi sinun pitää varmistaa, että videossa on tasaisesti valaistu, tasainen ja solidivärinen tausta. Tyypillisesti parhaat värit ovat vihreä ja sininen, mutta on mahdollista poistaa myös muun värisiä taustoja.
  2. Seuraavaksi sinun pitää valmistella vaihtovideo Final Cutin aikajanalla (timeline). Vedä se Events-osasta projektiin, liitä leike painamalla E ja kytke sitten ensimmäinen videosi valitsemalla sen ja painamalla Q. Nyt kaksi leikettä linkitetään.

3. Mene nyt Effects-selaimeen (tehosteselaimeen) (tai avaa se painamalla Command+5), klikkaa osaa "Keying" ja vedä tehoste "Keyer" selaimesta alkuperäiseen videoleikkeeseen.

4. Kun päästät hiiren painikkeen, Keyer yrittää poistaa videoleikkeen taustan automaattisesti. Niiden, joilla on ammattimainen vihreä näyttöasetus, ei tarvitse tehdä muuta, mutta tee-se-itse-videokuvaajien pitää ehkä muuttaa tehosteen (efektin) asetuksia.

5. Keyer-parametrien säätämiseksi avaa Inspector-ikkuna painamalla Command+4 ja avaa sitten tehosteen lisäasetukset klikkaamalla otsikon "Keyer" vieressä olevaa kolmiota. Yksi tapa katsoa, kuinka hyvin Keyer toimi on klikata Inspectorissa painiketta "View", jolloin videon väri muuttuu harmaasävyiseksi mattapinnaksi. Tämä osoittaa tarkasti, mitä taustan kohtia ohjelmisto poisti. Jos edustalla on näkyviä mustia jälkiä tai taustassa on valkoisia jälkiä, sinun pitää ehkä säätää Keyer-asetuksia manuaalisesti.

6. Mene tätä varten takaisin Keyer-asetuksiin ja säädä Strength-arvoksi 0. Videon taustavärien poistamiseksi sinun pitää määrittää, mitkä väriarvot haluat poistaa. Valitse kuvake "Sample Color" ja vedä se sitten videon taustan puhtaan osan yli saadaksesi näytteen. Jos haluat vielä enemmän tarkkuutta, klikkaa kuvaketta "Edges" ja vedä sitten viiva taustasta kohteesi päälle. Tämä varmistaa, että kohteesi reunat pysyvät tarkkoina kun taas mahdollisimman paljon taustaväriä poistetaan.

7. Lopuksi voit poistaa kohteen päälle valuneen taustavärin Spill Level -luistia säätämällä. Liian suurella Spill Level -säädöllä kuvaasi tulee epäedullisia värejä, liian pienellä säädöllä taustaväriä jää vielä näkyviin.