Kuinka valokuvan koko muutetaan

Valokuvan koon muuttaminen on ammattivalokuvaajille olennainen taito, mutta se on aivan yhtä tärkeä taito tavalliselle tietokoneen käyttäjälle. Joskus valokuva on liian suuri lähetettäväksi sähköpostitse tai julkaistavaksi some-sivulla, joten sen pikselimäärää pitää vähentää tarpeen mukaan. Alla selitämme kuinka valokuvan koko muutetaan Windows- ja Mac-koneiden vakio-ohjelmilla.

Tarvitsetko kuvia projektiisi? Shutterstockin vaikuttavasta yli 70 miljoonan kuvan kokoelmasta voi olla apua! Katso mitä meidän kirjastossamme on tarjolla.

Microsoft Paintin käyttäminen

1. Löydät Paint-ohjelman klikkaamalla painiketta "Start"/"Käynnistä" ja valitsemalla "All Programs" / "Kaikki ohjelmat". Se löytyy kohdasta "Accessories". Kun Paint on avattu, sinun pitää valita kuva, jonka koon haluat muuttaa. Klikkaa tätä varten Paint-painiketta ja sitten “Open” etsiäksesi kuvatiedoston

2. Etsi sitten Home-välilehdeltä ryhmä “Image”. Siinä on useita kuvien muokkauskeinoja. Valitse “Resize”.

3. Avautuu uusi valintaikkuna, jossa voit tehdä asetukset. Vrmista, että “Maintain aspect ratio” on ruksattu. Silloin kuvasi kuvasuhde ei muutu kun säädät sen koon. Siki riittää, että merkitset uudenkokoisen kuvan yhden mitan (vaaka- tai pystymitan), toinen muuttuu automaattisesti.

4. Voit muuttaa kuvan koon prosenttien (Percentage) tai pikseleiden (Pixels) perusteella. Prosenttilukema (Percentage) muuttaa kuvan koon suhteessa sen alkuperäisen kokoon, kun taas pikselimäärä (Pixels) tarkoittaa, että voit määrittää kuvan tarkat mitat. Tee muutoksesi ja klikkaa OK.

5. Jos olet tyytyväinen kuvan säätöihin, klikkaa uudelleen Paint-painiketta, valitse “Save As” / "Tallenna nimellä" ja tallenna uusi kuva uudella nimellä.

Mac Previewin käyttäminen

1. Avaa kuva Preview-ohjelmassa klikkaamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja vetämällä sen kohdan “Open With” päälle. Valitse sitten “Preview”.

2. Seuraavaksi klikkaa Previewin yläpalkin kohtaa “Tools” ja sen jälkeen “Adjust Size”. Avautuu uusi ikkuna, jossa on muutamia koon säätämistä koskevia vaihtoehtoja.

3. Ennen kuin teet mitään säätöjä varmista, että ruutu “Scale proportionally” on valittu. Silloin kuvan mittasuhteet eivät muutu teitpä siitä kuinka suuren tai pienen tahansa.

4. Syötä nyt uusi arvo kohtaan “Width” /"Leveys" tai “Height” /"Korkeus". Toinen arvo muuttuu vastaavasti. Voit merkitä mitat myös yksiköissä “pixels”, “percent”, “inches”, “cm” ym..

5. Kun olet valmis tekemään muutokset, klikkaa OK. Tallenna sitten kuvasi uusi versio valitsemalla “Save As” / "Tallenna nimellä" valikosta File/Tiedosto.