Kuinka JPEG-tiedostoa pienennetään

JPEG (äännetään “jii-peg”) on internetissä yleisin kuvaformaatti. Sen avulla valokuvaajat ja graafiset suunnittelijat voivat lähettää tiedostoja niin, että niiden laatu säilyy, mutta ne eivät ole kuitenkaan liian suuria. JPEG-standardin loi Joint Photographic Experts Group. Ensimmäisen kerran se julkaistiin vuonna 1992, jolloin se loi perustan sille kuinka kuvia nykyään jaetaan.

Tarvitsetko kuvia projektiisi? Shutterstockin vaikuttavasta yli 70 miljoonan kuvan kokoelmasta voi olla apua! Katso mitä meidän kirjastossamme on tarjolla.

On tärkeä tietää, kuinka JPEG-tiedoston kokoa pienennetään varsinkin, kun niitä lähetetään sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa. Kun kuvan resoluutio on suurempi, siinä on enemmän pikseleitä, jolloin siinä näkyy enemmän yksityiskohtia varsinkin kun se näytetään täydessä koossa. Tämä kuitenkin myös kasvattaa tiedoston kokoa, mikä voi olla ongelmallista, kun luodaan verkkoystävällistä sisältöä.

Digitaalisiin tarpeisiin riittää yleensä resoluutioksi noin 70 pikseliä tuumalla. Ennen kuin päätetään tiedoston koko, on tärkeää harkita, kuinka kuvaa käytetään. Esimerkiksi jos kuva aiotaan näyttää vain pienoiskuvana (thumbnail), ei ole mitään syytä tuhlata tallennustilaa lähettämällä verkkoon suuriresoluutioinen tiedosto. Alla kerromme, kuinka JPEG-tiedoston kokoa pienennetään Windowsissa ja Macissä.

Windows

1. Käynnistä MS Paint: Jokainen Windowsin käyttäjä on leikkinyt Paint-ohjelmalla, koska se on hauska ohjelma, jolla voi piirtää amatöörisarjakuvia ja abstraktia taidetta. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Paintilla voi myös muuttaa kuvien kokoa ja säätää niiden resoluutiota. Se on helppoa! Käynnistä ensin Paint klikkaamalla Käynnistä, “All Programs” ja sitten “Accessories”. Tietokoneessasi voi olla yhtä hyvin Windows 95 tai Windows 10 — käyttöjärjestelmän mukana on aina valmiina Paint.

2. Etsi kohta "Resize": Muuttaaksesi kuvan koon valitse välilehti “Home” ja etsi otsikko “Image”. Sieltä löytyy vaihtoehto “Resize”. Kun klikkaat sitä, avautuu uusi valintaikkuna, jossa on lisää asetuksia. Ennen kuin säädät koon tai pikselimäärän, on tärkeää, että ruksaat ruudun “Maintain Aspect Ratio”. Silloin kuvan mittasuhteet säilyvät.

3. Säädä resoluutio: Paitsi että kuvan koon voi säätää prosentteina myös sen resoluution voi muuttaa. Klikkaa “Pixels” ja päätä, kuinka monta pikseliä/tuuma haluat pienempään JPEG-kuvaan.

4. Tallenna uusi versio: Jos olet tyytyväinen uusiin kokoasetuksiin, valitse päävalikosta kohta “Save As” / "Tallenna nimellä". Kuvan uusi versio kannattaa tallentaa eri nimellä, koska voit jossain vaiheessa tarvita alkuperäistä tiedostoa.

Mac

1. Käynnistä Preview: Jokaisessa Macissä, jonka käyttöjärjestelmä on OS X, on Preview-versio valmiiksi asennettuna. Kätevällä ohjelmalla voi katsella ja editoida kuvatiedostoja, joten se sopii mainiosti JPEG-kuvien koon muuttamiseen. Avaa kuva ensin Preview-ohjelmassa — joko käynnistämällä Preview Applications-kansiosta tai Control-klikkaamalla kuvaa ja valitsemalla “Open With”.

2. Säädä koko: Kaikki JPEG-säädöt löytyvät valikkopalkin Tools-osasta. Avaa uusi valintaikkuna nimeltään Image Dimensions klikkaamalla “Adjust Size”. Siellä voit muuttaa leveyden/korkeuden, resoluution ja muita mittoja. Tavallisen käyttäjän kannattaa käyttää “prosentteja” ja valita luku, joka sopii halutulle tiedostokoolle. Kun muutat tämän arvon, kohdasta “Resulting Size” näet tarkalleen, kuinka suuri uusi tiedostosi tulee olemaan.

3. Tallenna uusi versio: Kun olet klikannut “OK”, näet, miltä kuva näyttää uudessa koossaan. Älä pelkää — voit perua kaikki muutokset, jos se ei näytä oikealta. Peru klikkaamalla Command + Z. Jos kuitenkin olet tyytyväinen tuloksiin, tallenna JPEG-kuvasi uusi versio valitsemalla "File"/"Tiedosto" ja sitten “Save As” / "Tallenna nimellä". Anna kuvalle uusi nimi kuten “[Kuva] Pieni” tai “[Kuva] Verkkoversio” ja klikkaa “Save”/"Tallenna".