Kuinka kuva "vektoroidaan"?

Bittikartat verrattuna vektorikuviin
Useimmat kuvat ovat alun perin rasterikuvia eli bittikarttakuvia. Niissä kuvan muodostavat eriväristen pikseleiden rivit ja sarakkeet. Bittikarttakuvat ovat varsin tavallisia (.JPEG, .PNG jne.) ja helppoja ymmärtää.

Bittikarttakuvat ovat riippuvaisia resoluutiosta. Jos bittikarttakuvaa pitää suurentaa, sen laatu huononee. Kuvan pienentäminen pakottaa poistamaan pikseleitä, ja kun kuvaa suurennetaan, viivoista ja käyristä tulee "sahalaitaisia" ja niihin tulee selvästi näkyvä gradientti.

Tarvitsetko editoitavia vektorikuvia? Shutterstockilla on niitä miljoonittain.
Kokoelmamme odottaa sinua, ala tutkia sitä jo nyt.

Vektorikuvat tämän kuvien koon säätämiseen liittyvän ongelman. Vektorikuvat perustuvat "polkuihin" – ne muodostuvat matemaattisista yhtälöistä, joten kuva on helposti skaalattavissa. Siksi vektorikuvien katsotaan olevan resoluutiosta riippumattomia. Vektorikuvat näyttävät tietyllä tavalla keinotekoisilta, koska ne ovat täysin tietokoneen luomia. Ne eivät näytä koskaan fotorealistisilta. Kuitenkin vektorikuvien eri muotoja ja komponentteja voi muotoilla tuhoamatta itse kuvaa. Siksi vektorikuvat graafisten suunnittelijoiden kannalta varsin käteviä.

Vektorointi
Näistä syistä suunnittelijat päättävät usein vektoroida sen eli muuntaa sen bittikarttakuvasta vektorikuvaksi. Vastakkaista prosessia, kuvan muuttamista bittikartaksi, sanotaan rasteroinniksi. Kaksi yleisintä ohjelmaa, joilla bittikarttakuvia muutetaan vektorikuviksi, ovat Photoshop ja Illustrator.

Kuinka kuva vektoroidaan Photoshopissa
Kun käytät Adobe Photoshopia, käsittelemäsi kuvat ovat oletuksena bittikarttakuvia. Photoshopissa bittikarttakuvat muutetaan vektorikuviksi seuraavasti:

1. Avaa “Window”-valikko ja valitse “Paths”. Paneeli avautuu. Palkissa on kolme vaihtoehtoa: valitse tavanomainen kynätyökalu luodaksesi suoria viivoja Bezier-käyriä kuvan päälle. Freeform-vaihtoehdolla voit piirtää kuvan päälle vapaammin. Seuraa kuvan väri- ja kirkkaussiirtymiä magneettikynällä.

2. Piirrä kuvan päälle vektoripolkuja, kunnes polut ja muodot peittävät kuvan. Kun olet piirtänyt polun, paina Enter merkiksi siitä, että polku päättyy.

3. Valitse lisää polkuja valintatyökaluilla Lasso, Marquee ja Magic Wand. Klikkaa “Paths”-paneelin oikeassa ylänurkassa olevaa valikkopainiketta ja muuta jokainen valinta vektoripoluksi painamalla kohtaa “Make Work Path”.

4. Aseta polkujen toleranssitaso. Pienemmillä tasoilla polku tarttuu tiiviimmin piirtämääsi viivaan, kun taas suuremmilla tasoilla polkusi ankkuripisteiden väliset siirtymät ovat pehmeämpiä.

5. Kun luot uuden polun, muista kaksoisklikata “Paths”-paneelissa näkyvää polun nimeä. Hyväksy oletusnimi tai anna uusi nimi. Muuten uudet toimenpiteet korvaavat edelliset vektoripiirrokset.

6. Kun viet vektoripolut Photoshopista Illustratoriin, voit käyttää niitä muissa ohjelmissa. Klikkaa “File” > “Export” > “Paths to Illustrator.”

Kuinka kuva vektoroidaan Illustratorissa
Illustrator on Adoben sovellusohjelma, jota käytetään vektorikuvien luomiseen. Koska vektorikuvat ovat alkuperäinen muoto, kuvien vektorointi Illustratorissa on melko suoraviivaista. Polut luodaan Live Trace -toiminnoilla.

1. Avaa kuva Illustratorissa ja varmista, että se on valittu.

2. Navigoi ohjauspaneelin kohtaan “Live Trace”. Klikkaa vieressä olevaa kuvaketta “Tracing Presets and Options”.

3. Selaa olemassa olevia esiasetusvaihtoehtoja valitse niistä joku kuvan vektoroimiseksi. Esimerkiksi jos valitset “16 Colors”, kuva vektoroidaan 16 eri väriin.

4. Luodaksesi eri polun joka värille klikkaa valikon kohtaa “Expand”.

5. Kustomoidaksesi eri polkujen asetuksia navigoi valikkoon “Tracing Presets and Options” ja klikkaa “Tracing Options”. Siellä voit muuttaa sellaisia asetuksia kuin “Mode,” “Blur” ja “Threshold.”

6. Katso tulokseksi saadut vektorikuvat klikkaamalla “Preview”. Tällä työkalulla voit tehdä polkuihin muutoksia tarpeen mukaan ja kokeilla eri asetuksia, ennen kuin tallennat kuvan.