Kuinka kuva rajataan

Rajaus on kätevä keino korjata valokuvan kompositiota, poistaa liiallisia elementtejä ja ohjata katsojan katse tiettyyn kohteeseen. Maceissä ja Windows-tietokoneissa on ilmaisia sovellusohjelmia, joilla voi tehdä perusrajauksia, joten sinun ei tarvitse omistaa tätä varten kallista editointiohjelmistoa.

Tarvitsetko nopean ja ilmaisen kuvaeditorin?
Shutterstock Editor tarjoaa editoinnin perustoiminnot suoraan selaimessasi.
Kokeile sitä jo tänään. Etsi mieluinen kuva osoitteesta Shutterstock.com ja valitse Custom Size.

Macissä valmiina olevassa Preview-ohjelmassa on helppokäyttöisiä työkaluja kuvien rajaukseen ja koonsäätöön, ja Microsoft Paint pystyy tekemään samat asiat PC-tietokoneessa. Rajaus pienentää kuvan pikselimäärää ja muuttaa sen mittoja, joten suosittelemme, että tallennat työstäsi useita versioita.

Preview (Mac)

1. Ensimmäiseksi kaksoisklikkaa kuvatiedostoa, jonka haluat rajata. Kuvien pitäisi avautua oletuksena Preview-ohjelmassa, mutta jos näin ei käy, avaa valikko painamalla Control + klik. Liikuta hiirikohdistinta kohdan “Open With” päällä ja valitse listalta Preview.
  2. Seuraavaksi aktivoi editorin työkalupalkki klikkaamalla kynältä näyttävää keski-oikea-kuvaketta. Tämä avaa valikoiman valintakeinoja, joita voit käyttää kuvan rajaukseen. Oletus on suorakulmion muotoinen valinta ("Rectangular") mutta on muitakin kuten "Elliptical" ja "Lasso" työkalupalkin vasemmalla puolella. "Rectangular" on meidän suosikkimme useimpiin valokuvaprojekteihin.
  3. Klikkaa, paina ja piirrä suorakulmio kuvan päälle. Se määrittelee osan, jonka haluat säilyttää. Kun olet tyytyväinen suorakulmioon, klikkaa työkalupalkin oikeassa reunassa olevaa painiketta “Crop”. Muu alue kuvasta katoaa. Jäljelle jää vain piirtämäsi suorakulmion alue.
  4. Kun olet valmis tallentamaan rajatun kuvan, klikkaa “File” ja sitten “Save”, jos haluat korvata alkuperäisen version, tai “Save As”, jos haluat luoda uuden kuvatiedoston.

Pikavinkki: Voit nopeuttaa rajausta käyttämällä Applen pikanäppäinyhdistelmiä. Avaa kuva ensin Preview-ohjelmassa ja piirrä suorakulmio rajattavan alueen ympärille. Suorita sitten rajaus painamalla Command + K, ja tallenna uusi versio painamalla Command + S.

Paint (Windows)

1. Käynnistä ensin Paint klikkaamalla "Start", “All Programs” ja sitten “Accessories”. Se löytyy Accessories-välilehdeltä.
  2. Kun sovellusohjelma on käynnistynyt, valitse kuva, jonka haluat rajata, klikkaamalla painiketta "Paint" ja sitten “Open”. Valitse sitten vaihtoehto “Select” Image-ryhmästä (Home-välilehdellä).
  3. Nyt voit klikata ja vetää kehyksen sen alueen ympärille, jonka haluat säilyttää. Kun olet tyytyväinen mittoihin, klikkaa "Crop".
  4. Jos haluat tallentaa rajatun kuvan uutena tiedostona, kirjoita eri nimi kenttään “File name” ja klikkaa "Save".