Sådan tilføjer man et vandmærke

I den moderne digitale verden, er det meget nemmere at stjæle billeder og dokumenter på internettet. Det er her vandmærkerne er en god ide, da det afskrækker eventuelle tyve fra at vise eller sælge materiale på deres egne sider uden tilladelse. Selvfølgelig er det bedst at få copyright på dine billeder, så du har et juridisk bevis, som du kan bruge ved domstolene, men det er også en god ide at placere et vandmærke på dit arbejde.

I de fleste tilfælde placeres disse vandmærker på selve billedet og i det nederste hjørne viser man så firmaet eller copyright indehaveren. Nedenfor har vi vist, hvordan man placerer et vandmærke på et billede i Photoshop, og også nogle almindeligt gode råd om vandmærker.

Vandmærker i Photoshop Actions

1. Først skal man åbne Photoshop og oprette et billede, som man vil bruge til vandmærke. Det kan være så enkelt som sort/hvid tekst, eller man kan bruge et detaljeret firmalogo. Dernæst åbner man billedet som man vil vandmærke.

2. En måde der er nem at bruge til at tilføje et vandmærke til flere billeder er med Actions. For at aktivere denne funktion, gå til Window menuen og vælg "Action". Du vil blive bedt om at navngive denne Action, så vælg "Vandmærke". Nu vil alle handlinger, man udfører i Photoshop blive noteret.

3. Dernæst gå til Fil menuen og vælg "Sted". Du kan vælge dit logo, ændre størrelse så det har de rigtige proportioner, ændre gennemsigtigheden og mere. Hvis du bare vil bruge et tekst vandmærke kan du oprette et tekstfelt og indtaste lige hvad du har lyst til. Denne handling vil også blive noteret, så du kan gentage det senere.

4. Når du er tilfreds med dit vandmærke, gem det redigerede billede ved at vælge "Gem som" fra Fil menuen. Det vil sikre at du gemmer det originale billede og også gemmer en ny version.

5. Til sidst kan du tilføje et vandmærke til flere billeder på samme tid (kendes som "batch tilføjelse"). Fo at gøre det, gå til Fil menuen, vælg "Automatisk" og så "Batch". Nu vil du kunne se et udvalg af handlinger og du kan vælge "Vandmærke" fra et tidligere projekt.

Man skal sikre at alle billederne er i den samme mappe, så programmet ved hvilke billeder der skal vandmærkes. Vælg denne mappe og vælg så "Destination" til dine vandmærkede billeder. Aktiver "Override" feltet, og tryk så på "OK".

Vandmærke tips

• For at sikre at vandmærket ikke distraherer fra billedet, brug en lav gennemsigtighed og placer teksten i et af de nederste hjørner. Tænk på dit vandmærke som en underskrift på et maleri eller en skulptur — det skal tydeligt vise, hvem der har lavet det men det må ikke blokere selve billedet.

• Man kan også adskille vandmærket fra billedet ved at tilføje en sort stribe nederst med alle de relevante oplysninger. Det er en mere klassisk måde at vise hvem fotografen eller designfirmaet er. Du giver dit billede et brand og din organisation er stor nok til, at du ikke er bange for, at andre vil stjæle arbejdet.

• Afhængigt af dit behov, kan du placere et URL på billedet i stedet for et navn. Det er mere til reklame end forebyggelse af brud på copyright, men hvis du forsøger at tiltrække et publikum, kan det være en god måde at dirigere folk til din portefølje.