Sådan reducerer man størrelsen på en JPEG

JPEG (udtales “jay-peg”) er det mest almindelige billedformat på internettet, og det lader fotografer og grafiske designere sende filer, der beholder deres kvalitet og samtidig ikke er for store. Joint Photographic Experts Group, oprettede først JPEG standarden i 1992, og det var grundlæggende for den måde, hvorpå vi deler billeder i dag.

Skal du bruge billeder til dit projekt? Shutterstock’s imponerende samling på mere end 70 millioner billeder kan hjælpe! Se hvad vores samling har at tilbyde.

Det er vigtigt at vide hvordan man reducerer størrelsen på et JPEG specielt når man sender et via e-mail eller sociale medier. Med en højere opløsning, vil billedet have flere pixels, der tilføjer detaljer, der er mest synlige, når billedet ses i fuld størrelse. Det øger dog også filstørrelsen, og det kan være problematisk, når man opretter web-venligt indhold.

Generelt er en opløsning på cirka 70 pixels pr. inch nok til digitale behov. Inden du beslutter dig til en filstørrelse, er det vigtigt at overveje, hvordan billedet vil blive brugt. For eksempel, hvis billedet kun vil blive vist som et minibillede, er der ingen grund til at spilde opbevaringsplads til at oploade en høj-opløsning fil til internettet. Nedenfor har vi vist hvordan man reducerer størrelsen på et JPEG på Windows og Mac.

Windows

1. Start MS Paint: Alle Windows brugere har prøvet at bruge Paint, et sjovt program, som man kan bruge til amatør tegnefilm og abstrakt kunst. Men alle ved ikke at Paint også kan ændre størrelse på billeder og deres opløsning. Det er nemt at gøre! Først skal du finde Paint applikationen ved at klikke "Start" , "Alle Programmer" og så "Accessories". Det er lige meget om din computer har Windows 95 eller Windows 10— der vil være en udgave af Paint på dit styresystem.

2. Find muligheden til at ændre størrelse: For at ændre størrelsen på et billede, vælg "Hjem" fanen og led efter "Billede". Der vil være en mulighed for at "Ændre størrelse". Når du klikker på det, kommer der et dialogfelt frem med mere avancerede indstillinger. Inden du justerer størrelsen eller antallet af pixels, er det vigtigt at afkrydse "Behold aspektforholdet" for at billedets dimensioner forbliver intakte.

3. Opløsning:Udover at justere billedets størrelse med en vis procentdel, kan du også ændre opløsningen. Klik på “Pixels” og beslut hvor mange pixels pr. inch du vil have til det mindre JPEG.

4. Gem en ny version:Hvis du er tilfreds med din nye størrelse, vælg "Gem som" fra hovedmenuen. Vi anbefaler at du gemmer en ny version af billedet, i tilfælde af at du skal bruge den originale fil på et eller andet tidspunkt.

Mac

1. Start Forhåndsvisning: Hver Mac med OS X har en version af Forhåndsvisning installeret. Programmet lader dig se og redigere billedfiler, så det er perfekt til at ændre størrelse på et JPEG. Først åbnes billedet i Forhåndsvisning — enten ved at starte Forhåndsvisning i Applikationsmappen eller kontrol + klikke på billedet og vælge "Åbn med".

2. Juster størrelsen: Ændringer ved dit JPEG kan findes under værktøjer i menubjælken. Vælg “Juster størrelse” for at åbne et nyt dialogfelt, der hedder Billeddimensioner. Det lader dig ændre bredde/højde, opløsning og andre dimensioner. Til den almindelige bruger anbefaler vi at ændre dimensionerne til "procent" og så vælge et tal, der passer til stedet, hvor du vil have billedet. Når du ændrer denne værdi, vil “Slutstørrelse” vise dig nøjagtig hvor stor din nye fil vil blive.

3. Gem en ny version:Efter af have klikket på “OK”, kan du se hvordan billedet ser ud i dets nye størrelse. Du skal ikke være nervøs — du kan slette ændringerne, hvis det ikke ser godt ud. Du skal bare klikke på Command + Z for at slette dem. Men hvis du er tilfreds med resultatet, vælg Fil og så "gem som" for at gemme en ny version af dit JPEG. Giv det et nyt navn, som for eksempel “[Billede] Lille” eller “[Billede] Web udgave” og klik på "Gem".