Videoer med alfa kanaler

Hvad er alfa kanaler?
Alfa kanaler bruges til at lave videoer, som indeholder elementer, der er delvist eller fuldstændig gennemsigtige. De bruges ofte, når man sammensætter en video af flere lag. En alfa kanal er et ekstra lag af oplysninger, der giver en gennemsigtighedsværdi til hver pixel i en video. Det tillader dele af et videobillede at være delvist eller fuldstændig gennemsigtigt. Videoer med alfa kanaler bruges ofte når man sammensætter en video af flere lag.

Sådan bruger man alfa kanaler i et projekt
Videoer med alfa kanaler kan være rigtig gode i kreative projekter, og kan integreres uden problemer. Nogle codecs understøtter alfa kanaler og andre gør ikke. Hvis du laver videoer med alfa kanaler, er der en nem måde at integrere disse i dit projekt, uanset filtypen ved at bruge mattes. Hvis du nogensinde har set en sort og hvid duplikat ved slutningen af en video, så var det en luma matte.

Web og lav opløsning af videoer med alfa kanaler vil ikke indeholde alfa kanalen - kun HD og 4K versioner vil.

Sådan bruger man videoer med alfa kanaler
Nedenfor er der en vejledning til hvordan man optager en video med luma mattes og hvordan man laver dem til funktionelle alfa kanaler. Vi vil vise dig hvordan man gør det i Adobe Premiere, Adobe After Effects og Final Cut X.

*Bemærk - Det er kun til videoer der omfatter en luma matte. Tjek efter inden du downloader; det kan normalt findes i nøgleord på klipsiden.

Adobe Premiere Prof

1. Tilføj dit Shutterstock videoklip til dit projekt ved at klikke Fil> Import, eller brug tastatur genvejen ⌘I.

2. Dobbeltklik på videoen for at åbne den i Source Video Panel. Marker dit In Point i begyndelsen af din video. Gå igennem din video indtil du kommer til slutningen af videoen og begyndelsen af matte. (Det er normalt halvvejs gennem videoen.)  Indstil denne frame som dit Out Point. Træk klippet til tidslinjen i lag 2.

3. Gå frem en frame, til begyndelsen af matte. Vælg dette som dit In Point. Gå til slutningen af videoen og vælg det som dit Out Point. Træk dette klip til tidslinjen i lag 3, direkte oven på det sidste klip Hvis du nu går igennem din video i Program Monitor Panel, skulle du ikke kunne se andet end din matte.

4. Gå til Effekter panelet. Vælg Video Effekter > Keying > Track Matte Key. Træk Track Matte Key Effekt over på videoen i lag 1.

5. Med videoen i lag 1 valgt, gå til Effekt Kontrolpanelet. Du skulle kunne se Track Matte Key med to rullegardinsmenuer, en der hedder "Matte" og en der hedder "Composite Using". I " Matte" menuen, vælg det lag, der indeholder videoens matte. I "Composite Using" menuen, vælg Matte Luma.

Din matte skulle forsvinde, og lade videoen blive. For at sikre at effekten virkede, træk et element ind i lag 1. De gennemsigtige elementer i klippet i lag 2 skulle vise elementet i lag 1. Hvis det ikke ser ud til at effekten virker, prøv at vælge "Omvendt" feltet i Effekter kontrolpanelet.

Tillykke med at du har bruget en Luma Matte til at lave en gennemsigtig effekt!

Adobe After Effect

1. Tilføj dit Shutterstock videoklip til dit projekt ved at klikke Fil> Import > Importer fil eller brug tastatur genvejen ⌘I.

2. Lav en ny sammensætning fra klippet ved at trække klippet til "Ny sammensætning" ikonet eller højreklikke og vælge "Ny sammensætning"

3. Vælg klippets lag på tidslinjen og dupliker det ved at klikke Rediger > Dupliker eller brug tastatur genvejen ⌘D. Du skulle nu have to lag. Med det øverste lag valgt, tryk på enter og give laget navnet "Matte". Vælg det nederste lag og giv det navnet "Video".

4. Med Matte laget valgt gå igennem din video indtil du kommer til slutningen af videoen og begyndelsen af matte. Med den første frame af din matte valgt, klip laget til ved at bruge tastatur genvejen Alt/Opt [. Det vil få alt inden denne frame til at blive gråt, og det er kun din matte der er tilbage.

5. Træk matte laget til begyndelsen af sammensætningen. Nu skulle din matte ligge oven på videoen.

6. Med video laget valgt gå igennem din video indtil du kommer til slutningen af videoen og begyndelsen af matte. Med den sidste frame af din video valgt, klip laget til ved at bruge tastatur genvejen Alt/Opt ]. Det vil få alt inden denne frame til at blive gråt, og det er kun din video der er tilbage.

7. På tidslinje objekter panelet er der flere afkrydsningsfelter og rullergardinsmenuer for hvert lag, inkl. en der hedder ‘TrkMat’. Hvis du ikke kan se denne mulighed, højreklik på "Lag navn" og vælg Kolonner > Tilstande; det vil bringe ‘TrkMat’ kolonnen frem. Med video laget valgt, klik på ‘TrkMat’ rullegardinsmenuen og vælg ‘Luma Matte “Matte”’.

Din matte skulle forsvinde, og lade videoen blive. For at sikre at effekten virkede, anbring et element under dit videolag. De gennemsigtige elementer af klippet skulle vise elementet nedenunder. Hvis det ser ud til at effekten ikke virker, prøv at vælge ‘Luma Inverted Matte’ muligheden fra ‘TrkMat’ menuen.

Tillykke med at du har bruget en Luma Matte til at lave en gennemsigtig effekt!

Final Cut Prof X

1. Tilføj dit Shutterstock videoklip til dit projekt ved at klikke Fil> Import > Medie eller brug tastatur genvejen ⌘I.

2. I browseren marker dit In Point i begyndelsen af din video. Gå igennem din video indtil du kommer til slutningen af videoen og begyndelsen af din matte (det er normalt nøjagtigt halvvejs gennem videoen). Indstil dette punkt som dit Out punkt. Træk klippet til tidslinjen.

3. Spol browseren frem en frame, til begyndelsen af matte. Vælg dette som dit In Point. Gå til slutningen af videoen og vælg det som dit Out Point. Du skulle nu have din matte valgt. Træk din matte til tidslinjen direkte under videoklippet. Nu, når du går igennem til tidslinjen, er det kun videoen der vil være synlig i Viewer Window, ikke din matte.

4. Vælg videolaget og ændre dets blandingsindstilling til ‘Bagved’. Det kan findes nederst på Inspector, inden for sammensætningsmulighederne. Din videomatte skulle forsvinde, og lade din matte blive.

5. Vælg mattelaget og ændre dets blandingsindstilling til ‘Silhoutte Luma’.

Din matte skulle forsvinde, og lade videoen blive. For at sikre at effekten virkede, anbring et element under dit mattelag. De gennemsigtige elementer af klippet skulle vise elementet nedenunder. Hvis det ser ud til at effekten ikke virker, prøv at ændre mattelagets blandingsindstilling til ‘Stencil Luma’.

Tillykke med at du har bruget en Luma Matte til at lave en gennemsigtig effekt!