Sådan kurver man tekst i Illustrator

Når man indtaster tekst på en sti i Illustrator, følger ordene typisk  linjens kant. Hvis du bruger Type værktøjet, vil teksten blive langs bundlinjen; med lodret Type, vil alle tegn være vinkelrette. Lige meget hvilket værktøj du bruger, er det nemt at oprette tekst langs en sti, med ekstra muligheder for at ændre tekstens effekter og afstand.

Har du brug for vektorgrafik, som du kan redigere? Shutterstock har millionvis!
Vores samling venter på dig; begynd at udforske dem nu.

Sådan placerer man tekst på en kurvet sti

1. Vælg en tekststil: I de fleste tilfælde, vil du have teksten til at følge stien,  i stedet for stikke frem vinkelret. Hvis det er tilfældet Type/Type på en sti værktøjet.
  2. Vælg en sti: Klik på stien som du vil have teksten til at følge. Når du er færdig med at skrive din tekst, klik på Selection værktøjet (dvs. den sorte pil) for at fortsætte med tilpasse din tekst.
  3. Lav justeringer: Med Selection værktøjet aktiveret, har du mulighed for at flytte ankerpunkter og udvide stier, i tilfælde af at der ikke er plads til din tekst. Hvis du arbejder med en lukket sti, kan du også udvide eller sammentrække hele faconen.

Flyt/Vend tekst

1. Vælg en sti: Klik først på stien som du vil have teksten til at følge. Der skulle komme parenteser frem i begge ender af stien, og også en midterparentes ved midtpunktet.
  2. Flyt teksten: Klik på midterparentesen og træk den langs stien i en af retningerne. Din tekst skulle følge parentesen, mens den forbliver centreret. For at sikre at  teksten ikke vender den anden vej, hold Command (Mac) eller Ctrl (Windows)nede.
  3. Vend teksten: Stiens midterparentes peger i den retning, hvor din tekst vil være. For at vende den, træk i parentesen til den anden side.

Ændre tekstafstand

1. Åbn sti-muligheder: Nogle gange, vil stier med ekstreme kurver sprede teksten på en mærkelig måde, så du bliver nødt til at ændre afstanden. Først skal du åbne sti-muligheder vinduet ved at klikke på Skriv, så Skriv på en sti og til sidst Skriv på en sti muligheder.
  2. Juster afstande: Indtast en ny afstandsværdi og se hvordan det ændrer teksten. Jo højere værdien er, des mindre er afstanden mellem bogstaver på en kurve.

Aktiver effekter

1. Vælg teksten: Sti-type effekter er ikke til at ændre skrifttyper eller farver, men til at justere  retningen og bredden på tegn, der allerede er der. For at trække effekt mulighederne frem  klik på teksten som du vil redigere og vælg så Skriv på en sti fra Skriv fanen.
  2. Vælg en effekt: På denne undermenu, kan du vælge mellem fem forskellige effekter — Regnbue, Skæv, 3D bånd, trappetrin og tyngdekraft.
  • Regnbue: Kurvet tekst omkring en sti.
  • Skæv: Nogle tegn vil vende udad i en vinkel, afhængigt af hvor på den kurvede sti de er.
  • 3D bånd: Lige som regnbue, men en kurvet sti vil dreje teksten en smule.
  • Trappetrin: På en kurve, teksten vil være lige, men individuelle tegn vil blive placeret som om de er på en trappe.
  • Tyngdekraft: Meget kurvede stier vil få teksten til at se ud, som om den falder.